You are currently viewing Διαχείριση Διαβήτη στην Εργασία

Διαχείριση Διαβήτη στην Εργασία

Ο διαβήτης είναι μια μεταβολική διαταραχή που επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να παράγει ινσουλίνη και να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα άτομα με διαβήτη αντιμετωπίζουν την πολυπλοκότητα της διαχείρισης αυτής της κατάστασης, παρακολουθώντας το σάκχαρο τους τακτικά, προσέχοντας τι τρώνε και πραγματοποιώντας συχνές επισκέψεις στο γιατρό τους. Εάν η κατάσταση το απαιτεί, μπορεί να χρειαστεί η χορήγηση ινσουλίνης. Πάνω από 530 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν με διαβήτη. Επιπλέον, το 90% των ατόμων με προδιαβήτη δεν γνωρίζουν καν ότι βρίσκονται σε αυτή τη κατάσταση. Στην Ελλάδα, το 2017, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ανέρχονταν σε περίπου 720 χιλιάδες, με την συντριπτική πλειονότητα, περίπου 694 χιλιάδες, να έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2. Όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, η σωστή διαχείριση διαβήτη στην εργασία αφορά πολλούς εργαζόμενους και ως εκ τούτου θα πρέπει να απασχολεί και τους εργοδότες τους.


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας;

Ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί ακολουθώντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Αν μάθετε να ζείτε με το διαβήτη αρμονικά τότε θα έχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και βρείτε σύντομα και ενημερωτικά βίντεο για το διαβήτη όπως και για άλλα θέματα υγείας που μπορεί να σας απασχολούν. Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή έτσι ώστε να ενημερώνεστε άμεσα όταν προσθέτουμε νέα βίντεο, like αν σας άρεσαν και share για να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας.

Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
PlayPlay
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
PlayPlay
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
PlayPlay
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
PlayPlay
previous arrow
next arrow
Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
previous arrow
next arrow

Οι εργοδότες είναι σε πλεονεκτική θέση να βοηθήσουν τους εργαζομένους τους να διαχειριστούν καλύτερα το διαβήτη

Με τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης που περνούν πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα στο χώρο εργασίας τους, οι εργοδότες είναι σε πλεονεκτική θέση να προσφέρουν υποστήριξη σε όσους από αυτούς πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Αυτό μπορεί να το κάνουν, παρέχοντας τους πόρους που χρειάζονται για να διαπιστώσουν εάν διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, μπορούν να τους διαθέσουν τα κατάλληλα εργαλεία για τη διαχείριση της διάγνωσης ή την πρόληψη της εξέλιξης της νόσου, βοηθώντας τους παράλληλα να διατηρήσουν την καλή υγεία και την παραγωγικότητα τους. Οι εργοδότες θα μπορούσαν να διαθέσουν στους εργαζόμενους τους εργαλεία καθοδήγησης και εκπαίδευση για την πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη. Με αυτό το τρόπο, θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν την επιβάρυνση των παροχών ασφάλισης υγείας και να διευκολύνουν την λειτουργία του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού τους.

Έρευνες σχετίζουν το κοιλιακό λίπος με ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Ενημερωθείτε για τους 5 αποτελεσματικούς τρόπους που μπορεί να το μειώσουν.

Η σωστή διαχείριση του διαβήτη βελτιώνει την παραγωγικότητα στο χώρο εργασίας

Η βοήθεια στους εργαζομένους σας στη διάγνωση και διαχείριση του διαβήτη μπορεί τελικά να εξοικονομήσει πόρους από το κόστος υγειονομικής ασφάλισης, να μειώσει τις απουσίες από την εργασία και να βοηθήσει την επιχείρηση σας να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Ενώ η κάλυψη για το σακχαρώδη διαβήτη περιλαμβάνεται σχεδόν σε κάθε πρόγραμμα ασφάλειας υγείας που χρηματοδοτείται από τον εργοδότες, η ίδια η πάθηση εξακολουθεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον εργασιακό χώρο σε χρόνο και πόρους, οικονομικούς και μη. Για παράδειγμα, ο διαβήτης σε εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης κοστίζει στους εργοδότες εκατοντάδες δισεκατομμύρια το χρόνο παγκοσμίως, σε μεγάλο βαθμό λόγω της απουσίας τους από την εργασία, σύμφωνα με διάφορες έρευνες. Τρεις λόγοι που ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο εργασιών μιας εταιρείας είναι:

Πρόσθετα κόστη ασφάλισης

Ο διαβήτης τύπου 1 ή τύπου 2 εντάσσεται στις περιπτώσεις ολικής άρνησης ιδιωτικής ασφάλισης. Βεβαίως, υπάρχουν ειδικά ασφαλιστικά προγράμματα για διαβητικούς με ακριβότερα όμως ασφάλιστρα, ιδίως σε περίπτωση απώλειας του κύριου ασφαλιστικού φορέα τους και επιπλέον προϋποθέσεις και όρους, σε σύγκριση με τους μη διαβητικούς. Φυσικά, αυτές οι ιδιαιτερότητες ασφάλισης ισχύουν για τις περιπτώσεις ασθενών που διαγνώστηκαν με διαβήτη πριν τη σύναψη ενός ασφαλιστικού συμβολαίου.

Αναρρωτικές άδειες

Οι επιπλοκές του κακώς διαχειριζόμενου διαβήτη μπορεί να συμβάλουν σε περισσότερες ημέρες απουσίας από την εργασία, για λόγους που μπορεί να περιλαμβάνουν ασθένεια, πιθανές νοσηλείες και επισκέψεις σε ειδικούς.

Μειωμένη παραγωγικότητα

Οι εργαζόμενοι που λείπουν από την εργασία τους λόγω μιας χρόνιας πάθησης όπως ο διαβήτης μπορεί επίσης να έχουν χαμηλή παραγωγικότητα λόγω κόπωσης. Μια έκθεση της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ADA) του 2017 υπολόγισε απώλεια περίπου 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω μειωμένης παραγωγικότητας. Η μελέτη έλαβε υπόψη της την απουσία από την εργασία, τη μειωμένη παραγωγικότητα στην εργασία, την ανικανότητα για εργασία λόγω σχετιζόμενης με το διαβήτη αναπηρίας και την απώλεια παραγωγικότητας λόγω πρόωρου θανάτου που αποδίδεται στο διαβήτη.

Μάθετε πως να διαχειριστείτε το διαβήτη σας και να αποκτήσετε καλή υγεία επιλέγοντας τις κατάλληλες τροφές.

Η τρέχουσα κατάσταση της διαχείρισης διαβήτη στην εργασία

Η αντιμετώπιση του διαβήτη βοηθώντας όσους πάσχουν να κάνουν υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους δεν είναι κάτι καινούργιο. Πολλές επιχειρήσεις προσπαθούν να εφαρμόσουν στρατηγικές προσανατολισμένες στην πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη στον χώρο εργασίας. Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα ευημερίας της NBGH και της Fidelity Investments για το 2018, το 84% των εργοδοτών προσφέρουν ή σκοπεύουν να προσφέρουν ένα πρόγραμμα διαχείρισης διαβήτη στους εργαζόμενους τους. Οι κοινές στρατηγικές που εφαρμόζονται διεθνώς από τους εργοδότες περιλαμβάνουν ασφαλιστικά προνόμια, εκπαίδευση και συμβουλευτική, αλλαγές στο τρόπο ζωής και άθληση.

Ασφαλιστικά προνόμια

 • Εκτιμήσεις κινδύνου για την υγεία (βοηθούν τους εργαζόμενους να αναγνωρίσουν εάν έχουν τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον διαβήτη)
 • Πρακτικές πρωτοβάθμιας φροντίδας που είναι διαθέσιμες στους εργαζόμενους, στον χώρο εργασίας τους
 • Δυνατότητα βιομετρικών εξετάσεων στο χώρο εργασίας (δίνουν στους εργαζόμενους πληροφορίες για τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους)

Εκπαίδευση και συμβουλευτική

 • Online εκπαίδευση
 • Δωρεάν διατροφική συμβουλευτική
 • Αυτοδιαχείριση του διαβήτη και άλλων χρόνιων παθήσεων
 • Ετήσιες ημέρες υγείας

Αλλαγή στο τρόπο ζωής και άθληση

 • Προγράμματα ελέγχου βάρους
 • Αποζημίωση κόστους συμμετοχής σε ειδικά προγράμματα απώλειας βάρους ή προσφορά ανάλογων προγραμμάτων εντός της επιχείρισης
 • Εταιρικό γυμναστήριο ή αποζημίωση εγγραφής σε γυμναστήρια που πληρούν κάποιες προϋποθέσεις
 • Προώθηση μιας εταιρικής κουλτούρας υγείας, άθλησης και υγιεινής διατροφής
διαχείριση διαβήτη στην εργασία Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος

Επιτυχία προγραμμάτων πρόληψης και διαχείρισης διαβήτη στην εργασία

Μία μέτα-ανάλυση με περισσότερους από 4.000 συμμετέχοντες έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στα προγράμματα πρόληψης και διαχείρισης του διαβήτη στο χώρο εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, αναλύθηκαν τα αποτελέσματα από 22 μελέτες που εξέταζαν προγράμματα υγιεινής διατροφής, σωματικής δραστηριότητας και παρακολούθηση και αυτοδιαχείριση του διαβήτη και των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου. Επίσης, μελετήθηκε ο βαθμός βελτίωσης των αποτελεσμάτων που σχετίζονται με τον διαβήτη στους εργαζόμενους ή όσους βρίσκονται σε προδιαβητικό στάδιο.

Τα αποτελέσματα των μελετών, που μετρήθηκαν σε μεσοδιάστημα 6 και 12 μηνών, έδειξαν σταθερή βελτίωση στην υγεία. Η μέτα-ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παρεμβάσεις στο χώρο εργασίας έχουν θετικά αποτελέσματα στην πρόληψη του διαβήτη και των επιπλοκών του.

Διασφαλίστε την επιτυχία του εταιρικού προγράμματος ευεξίας σας

 • Αναπτύξτε ένα σχέδιο επικοινωνίας που θα ενσωματώνει αποτελεσματικά τους εργαζόμενους σε ένα πρόγραμμα ευεξίας και θα τους το υπενθυμίζει σε τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. κάθε έξι μήνες).
 • Διοργανώστε μια εκδήλωση όπου θα παρουσιάσετε το πρόγραμμα στο εργατικό δυναμικό σας. Αυτή η εκδήλωση μπορεί να συνδυαστεί με μια άλλη σημαντική εκδήλωση της εταιρείας όπου η προσέλευση των εργαζομένων είναι συνήθως υψηλή και έτσι να ενισχύσει τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.
 • Κάντε το εταιρικό πρόγραμμα ευεξίας σας ενεργό μέρος του προσανατολισμού και της εκπαίδευσης νέων εργαζομένων.
 • Σχεδιάστε ένα τρόπο εσωτερικής επικοινωνίας για να βοηθήσετε τους υπεύθυνους να ενθαρρύνουν τις ομάδες τους να συμμετέχουν στο εταιρικό πρόγραμμα ευεξίας. Οι εργαζόμενοι που πιστεύουν ότι είναι πιο πιθανό να έχουν κορυφαίες επιδόσεις, παράγουν υψηλότερη ποιότητα εργασίας, αρρωσταίνουν λιγότερο και αλλάζουν δουλειά λιγότερο συχνά.
 • Δώστε επιπλέον κίνητρα. Μια μελέτη έδειξε ότι τα οικονομικά κίνητρα αυξάνουν τις πιθανότητες ένας εργαζόμενος να ολοκληρώσει ένα εταιρικό πρόγραμμα ευεξίας. Άλλες ιδέες κινήτρων περιλαμβάνουν δωροκάρτες, ελκυστικά έπαθλα ή ακόμα και μερικές ώρες άδεια μια Παρασκευή.
 • Προσφέρετε fitness trackers στους εργαζόμενους σας. Μια έρευνα έδειξε ότι μεταξύ των εργαζομένων που δεν διαθέτουν κάποιο σύστημα παρακολούθησης δραστηριότητας, το 62% δήλωσε ότι θα ενδιαφερόταν να χρησιμοποιήσει ένα ανάλογο wearable ως μέρος ενός εταιρικού προγράμματος ευεξίας.


επικοινωνία Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Ενημερωθείτε για τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα πρόληψης και διαχείρισης του διαβήτη στο χώρο εργασίας, συμπληρώνοντας τη Φόρμα Επικοινωνίας ή καλώντας μας στο Τ. 210 992 0240.


Τρόποι ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας εταιρικών προγραμμάτων ευεξίας μέσω της τεχνολογίας

Μπορεί να θέλετε να παρέχετε όσους περισσότερους πόρους μπορείτε για να βοηθήσετε τους εργαζόμενους σας να επιτύχουν τους στόχους υγείας τους, αλλά έχετε χρόνο να βοηθήσετε τον καθένα ξεχωριστά; Την λύση μπορεί να την δώσει η τεχνολογία δίνοντας την δυνατότητα στους εργαζόμενους σας να προλάβουν και να διαχειριστούν την εμφάνιση διαβήτη ή προδιαβήτη.

Προτρέποντας τους να ελέγξουν τα επίπεδα γλυκόζης τους, ενθαρρύνοντας τους και παρακολουθώντας την πρόοδο τους, η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους να διαχειριστούν πιο εύκολα την κατάσταση τους και να παραμείνουν υγιείς. Κάποια παραδείγματα για το πως οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να διαχειρίζονται καλύτερα το διαβήτη τους είναι:

Συνεχής παρακολούθηση γλυκόζης

Η συνεχής παρακολούθηση γλυκόζης (CGM), επιτρέπει στους διαβητικούς να μετρούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας. Η συσκευή μπορεί να ανιχνεύσει και να ειδοποιήσει τους χρήστες όταν η γλυκόζη τους φτάνει σε υψηλά ή χαμηλά επίπεδα.

Σύνδεση online με ειδικούς συμβούλους υγείας

Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε τα αποτελέσματα ενός πληθυσμού που συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει την ψηφιακή υγεία με την συμβουλευτική για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη. Παρατηρήθηκε ότι μετά από 12 μήνες, οι συμμετέχοντες έχασαν το 7,5% του αρχικού σωματικού τους βάρους και βελτίωσαν τα επίπεδα χοληστερόλης και γλυκόζης στο αίμα τους.

Οι ειδοποιήσεις βοηθούν στην υιοθέτηση υγιεινών αποφάσεων

Πολλές φορητές συσκευές και εφαρμογές για κινητές συσκευές παρέχουν έγκαιρες ειδοποιήσεις προτρέποντας τους χρήστες να κινούνται, να αποφεύγουν τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, να κοιμούνται καλύτερα και πολλά άλλα.

Προσπαθείτε να χάσετε βάρος αλλά δεν τα καταφέρνετε; Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φταίτε. Διαβάστε πως η αντίσταση στην ινσουλίνη σαμποτάρει την απώλεια βάρους.

Η χρήση συστημάτων παρακολούθησης δραστηριοτήτων υπενθυμίζει στους χρήστες τους στόχους υγείας τους

Σε μια μικρή μελέτη 12 εβδομάδων όπου οι ασθενείς έλαβαν δωρεάν συστήματα παρακολούθησης δραστηριοτήτων, παρατηρήθηκαν βελτιώσεις στα κλινικά τους αποτελέσματα και στην σωματική τους δραστηριότητα. Έχασαν επίσης κατά μέσο όρο 0.5 κιλά την εβδομάδα και είδαν μείωση 9.2% στα επίπεδα της «κακής χοληστερόλης», LDL. Ο σακχαρώδης διαβήτης τείνει να μειώνει την «καλή» χοληστερόλη HDL και να αυξάνει τα τριγλυκερίδια, γεγονός που αυξάνει το κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.

HEALTHLINE NEWSLETTER
Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο NewsLetter μας. Θα σας στέλνουμε ενημερωτικά email, όταν η ομάδα μας δημοσιεύει νέα άρθρα και πληροφορίες για θέματα υγείας.

Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς. Τυχόν πληροφορίες που μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετούνται από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση, παρακαλούμε να μην μας παρέχετε τις πληροφορίες.

Μείωση του κινδύνου εμφάνισης προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μια επιχείρηση μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους της να υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες που μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2. Κάποιοι από αυτούς είναι:

Προκλήσεις σωματικής δραστηριότητας

Ενθαρρύνετε τους εργαζομένους σας να επιτύχουν συγκεκριμένους στόχους αριθμού βημάτων κάθε μέρα ή εβδομάδα. Εισαγάγετε όσους πέτυχαν πάνω από ένα συγκεκριμένο αριθμό (για παράδειγμα 8-10.000/ημέρα) σε μια κλήρωση στο τέλος του μήνα για να κερδίσουν ένα έπαθλο, όπως μια επιπλέον ημέρα άδειας.

Εταιρική κουλτούρα

Ενθαρρύνετε τους εργαζομένους σας σε ορισμένα διαλείμματα για μεσημεριανό φαγητό να συμμετέχουν σε κάποια σωματική δραστηριότητα. Επιπλέον, μπορείτε να τους προσφέρετε υγιεινά σνακ με αναλυτικές ετικέτες συστατικών.

Παρακίνηση

Αυτός μπορεί να είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να ξεκινήσετε. Στείλετε μέσω email στους εργαζόμενους σας ενθαρρυντικά μηνύματα υποστήριξης για αλλαγές στο τρόπο ζωής τους. Χρησιμοποιείστε τους χώρους του γραφείου για να προβάλετε ανακοινώσεις για δραστηριότητες που προάγουν την καλή υγεία.

#EpilegoumeYgeia και στο Instagram μέσα από εικόνες και πρωτότυπο υλικό και μοιραζόμαστε τις #IstoriesYgeias μας!

Εκπαιδευτικά προγράμματα υγείας

Αξιοποιήστε διαδικτυακές πλατφόρμες για να κάνετε την εκπαίδευση υγείας πιο επεκτάσιμη και προσβάσιμη στους εργαζόμενους σας. Εξετάστε τα δίκτυα προγραμμάτων πρόληψης του διαβήτη, ειδικά αυτά που προσφέρουν διαδικτυακές λύσεις.

Φιλοξενήστε έναν ειδικό διαβητολόγο που θα σας ενημερώσει για τα θέματα διαβήτη και διατροφής που απασχολούν τους εργαζομένους σας.

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.

Διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο για το Διαβήτη τύπου 2.

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

HealthLine

Ως συντακτική ομάδα του HealthLine.gr δημοσιεύουμε άρθρα με σκοπό να ενημερώσουμε την κοινότητα για θέματα υγείας. Πιστεύουμε ότι η δύναμη της γνώσης μπορεί να αλλάξει στάσεις, ζωές και τελικά τον κόσμο. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο, υγιεινά και ευτυχισμένα.