λοιμώξεις αναπνευστικού Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος Άλιμος

Εποχιακές Λοιμώξεις Αναπνευστικού

06 Δεκεμβρίου, 2017 - από HealthLine κατηγορία γενικά, ιατρική, ποιότητα ζωής, υγεία

Κανένα Σχόλιο

Λοιμώξεις Αναπνευστικού

Από το φθινόπωρο και τις αρχές του χειμώνα κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα συμπτώματα των εποχιακών λοιμώξεων όπως βήχας, συνάχι, πυρετός, φτάρνισμα, πονόλαιμος, πονοκέφαλος. Η εποχιακή εμφάνιση οφείλεται στην πτώση της θερμοκρασίας, μια και πολλοί ιοί επιζούν καλύτερα σε χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης, οι άνθρωποι συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους που ευνοούν τη μετάδοση των ιών. Έτσι, οι λοιμώξεις αναπνευστικού είναι πιο συχνές αυτή την περίοδο.

Αιτίες και συμπτώματα

Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού οφείλονται σε ιούς ή σε βακτήρια. Οι πλειοψηφία των εποχιακών λοιμώξεων οφείλονται σε ιώσεις. Υπάρχουν πάνω από 200 γνωστοί ιοί που προσβάλλουν το ανώτερο αναπνευστικό. Η συχνότερη μορφή εποχιακών λοιμώξεων είναι το κοινό κρυολόγημα. Τα συμπτώματα συνήθως αναπτύσσονται σταδιακά με καταρροή, φτάρνισμα, βραχνάδα, χαμηλός πυρετός. Η διάρκεια τους κρατάει μερικές μέρες. Ένας ενήλικας μπορεί να αρρωστήσει μέχρι και 6 φορές το χρόνο λόγω του μεγάλου αριθμού διαφορετικών ιών. Κάθε φορά που αρρωσταίνουμε αποκτάμε ανοσία μόνο σε έναν ιό.

Γρίπη ή κρυολόγημα

Η γρίπη μοιάζει με το κρυολόγημα αλλά έχει σοβαρότερη συμπτωματολογία με βαρύτερες επιπτώσεις στην υγεία, ιδιαίτερα σε άτομα με επιβαρυμένη υγεία. Υπάρχει απότομη έναρξη με υψηλό πυρετό άνω του 38, έντονους μυϊκούς πόνους, βήχα, πονόλαιμο.  Προκαλεί συχνότερα επιπλοκές στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα όπως βρογχίτιδα και πνευμονία. Πολλές φορές  χρειάζεται νοσηλεία λόγω των σοβαρών επιπλοκών. Συνήθως κάνει την εμφάνιση της τον Νοέμβριο με αποκορύφωμα τον Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Οι συχνότερες επιπλοκές των ιώσεων είναι η βακτηριδιακή επιλοίμωξη. Μπορεί να προσβάλλει το ανώτερο αναπνευστικό με τη μορφή ιγμορίτιδας και πυώδους ρινίτιδας. Από το κατώτερο αναπνευστικό η συχνότερη επιπλοκή είναι η πνευμονία. Μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων επανεμφανίζεται ο πυρετός, βήχας με πυώδη απόχρεμψη, δύσπνοια, εφίδρωση, έντονη κόπωση.

Αντιμετώπιση και θεραπεία

Η αντιμετώπιση των ιώσεων είναι συμπτωματική και υποστηρικτική, δηλαδή αρκετή ανάπαυση, πολλά υγρά και καλή διατροφή. Μπορεί να χρειαστεί αγωγή για ανακούφιση των συμπτωμάτων, όπως αντιβηχικά, αντιπυρετικά. Τι γίνεται με την αντιβίωση; Τα αντιβιοτικά δεν έχουν θέση σε αυτές τις περιπτώσεις. Το αντίθετο, σκοτώνουν τα δικά μας φιλικά μικρόβια που μας προστατεύουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα παθογόνα μικρόβια να αποκτούν αντοχή στα αντιβιοτικά με αποτέλεσμα να μην είναι δραστικά πλέον.

Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε και να πάμε σε έναν ιατρό; Στις περιπτώσεις επιλοιμώξεων όταν προστίθεται μικροβιακή λοίμωξη  πρέπει να απευθυνθείτε στο ιατρό σας  για να πάρετε κατάλληλη αντιμικροβιακή αγωγή.

Συμβουλές πρόληψης

Για την πρόληψη των εποχιακών λοιμώξεων, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

  • αποφυγή κλειστών μη αεριζόμενων χώρων
  • πλύσιμο χεριών και χρήση μάσκας όταν ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που έχουν προσβληθεί
  • ενίσχυση του οργανισμού, αρκετή ξεκούραση, σωστή διατροφή πλούσια σε βιταμίνες
  • έγκαιρος εμβολιασμός σε ομάδες υψηλού κινδύνου

 
Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.

Διαβάστε ένα άρθρο για το γιορτινό τραπέζι και διαβήτης. Ενημερωθείτε, προστατευτείτε και χαρείτε!

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

×

Κλείστε το ραντεβού σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

error: Προσοχή!!! Το κείμενο προστατεύεται από λογοκλοπή!!!