You are currently viewing Εποχιακές Λοιμώξεις Αναπνευστικού

Εποχιακές Λοιμώξεις Αναπνευστικού

Λοιμώξεις Αναπνευστικού

Από το φθινόπωρο και τις αρχές του χειμώνα κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα συμπτώματα των εποχιακών λοιμώξεων όπως βήχας, συνάχι, πυρετός, φτάρνισμα, πονόλαιμος, πονοκέφαλος. Η εποχιακή εμφάνιση οφείλεται στην πτώση της θερμοκρασίας, μια και πολλοί ιοί επιζούν καλύτερα σε χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης, οι άνθρωποι συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους που ευνοούν τη μετάδοση των ιών. Έτσι, οι λοιμώξεις αναπνευστικού είναι πιο συχνές αυτή την περίοδο.


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας;

Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και βρείτε σύντομα και ενημερωτικά βίντεο για θέματα υγείας και διατροφής που μπορεί να σας απασχολούν. Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή έτσι ώστε να ενημερώνεστε άμεσα όταν προσθέτουμε νέα βίντεο, like αν σας άρεσαν και share για να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας.

Καθημερινές Υγιεινές Συνήθειες που Πρέπει να Υιοθετήσετε
PlayPlay
Πως να χάσω κοιλιακό λίπος;
PlayPlay
Μεταβολικό Σύνδρομο: Παράγοντες κινδύνου, Διάγνωση και Θεραπεία
PlayPlay
Πως να βελτιώσετε τη διάθεση σας το πρωί
PlayPlay
previous arrow
next arrow
Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
previous arrow
next arrow

Αιτίες και συμπτώματα

Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού οφείλονται σε ιούς ή σε βακτήρια. Οι πλειοψηφία των εποχιακών λοιμώξεων οφείλονται σε ιώσεις. Υπάρχουν πάνω από 200 γνωστοί ιοί που προσβάλλουν το ανώτερο αναπνευστικό. Η συχνότερη μορφή εποχιακών λοιμώξεων είναι το κοινό κρυολόγημα. Τα συμπτώματα συνήθως αναπτύσσονται σταδιακά με καταρροή, φτάρνισμα, βραχνάδα, χαμηλός πυρετός. Η διάρκεια τους κρατάει μερικές μέρες. Ένας ενήλικας μπορεί να αρρωστήσει μέχρι και 6 φορές το χρόνο λόγω του μεγάλου αριθμού διαφορετικών ιών. Κάθε φορά που αρρωσταίνουμε αποκτάμε ανοσία μόνο σε έναν ιό.

Εποχικές Λοιμώξεις Αναπνευστικού Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος

Γρίπη ή κρυολόγημα

Η γρίπη μοιάζει με το κρυολόγημα αλλά έχει σοβαρότερη συμπτωματολογία με βαρύτερες επιπτώσεις στην υγεία, ιδιαίτερα σε άτομα με επιβαρυμένη υγεία. Υπάρχει απότομη έναρξη με υψηλό πυρετό άνω του 38, έντονους μυϊκούς πόνους, βήχα, πονόλαιμο.  Προκαλεί συχνότερα επιπλοκές στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα όπως βρογχίτιδα και πνευμονία. Πολλές φορές  χρειάζεται νοσηλεία λόγω των σοβαρών επιπλοκών. Συνήθως κάνει την εμφάνιση της τον Νοέμβριο με αποκορύφωμα τον Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Οι συχνότερες επιπλοκές των ιώσεων είναι η βακτηριδιακή επιλοίμωξη. Μπορεί να προσβάλλει το ανώτερο αναπνευστικό με τη μορφή ιγμορίτιδας και πυώδους ρινίτιδας. Από το κατώτερο αναπνευστικό η συχνότερη επιπλοκή είναι η πνευμονία. Μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων επανεμφανίζεται ο πυρετός, βήχας με πυώδη απόχρεμψη, δύσπνοια, εφίδρωση, έντονη κόπωση.

HEALTHLINE NEWSLETTER
Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο NewsLetter μας. Θα σας στέλνουμε ενημερωτικά email, όταν η ομάδα μας δημοσιεύει νέα άρθρα και πληροφορίες για θέματα υγείας.

Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς. Τυχόν πληροφορίες που μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετούνται από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση, παρακαλούμε να μην μας παρέχετε τις πληροφορίες.

Αντιμετώπιση και θεραπεία

Η αντιμετώπιση των ιώσεων είναι συμπτωματική και υποστηρικτική, δηλαδή αρκετή ανάπαυση, πολλά υγρά και καλή διατροφή. Μπορεί να χρειαστεί αγωγή για ανακούφιση των συμπτωμάτων, όπως αντιβηχικά, αντιπυρετικά. Τι γίνεται με την αντιβίωση; Τα αντιβιοτικά δεν έχουν θέση σε αυτές τις περιπτώσεις. Το αντίθετο, σκοτώνουν τα δικά μας φιλικά μικρόβια που μας προστατεύουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα παθογόνα μικρόβια να αποκτούν αντοχή στα αντιβιοτικά με αποτέλεσμα να μην είναι δραστικά πλέον.

Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε και να πάμε σε έναν ιατρό; Στις περιπτώσεις επιλοιμώξεων όταν προστίθεται μικροβιακή λοίμωξη  πρέπει να απευθυνθείτε στο ιατρό σας  για να πάρετε κατάλληλη αντιμικροβιακή αγωγή.

#EpilegoumeYgeia και στο Instagram μέσα από εικόνες και πρωτότυπο υλικό και μοιραζόμαστε τις #IstoriesYgeias μας!

Συμβουλές πρόληψης

Για την πρόληψη των εποχιακών λοιμώξεων, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

  • αποφυγή κλειστών μη αεριζόμενων χώρων
  • πλύσιμο χεριών και χρήση μάσκας όταν ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που έχουν προσβληθεί
  • ενίσχυση του οργανισμού, αρκετή ξεκούραση, σωστή διατροφή πλούσια σε βιταμίνες
  • έγκαιρος εμβολιασμός σε ομάδες υψηλού κινδύνου

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.

Διαβάστε ένα σχετικό άρθρο για τη Πνευμονία Κοινότητας.

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

HealthLine

Ως συντακτική ομάδα του HealthLine.gr δημοσιεύουμε άρθρα με σκοπό να ενημερώσουμε την κοινότητα για θέματα υγείας. Πιστεύουμε ότι η δύναμη της γνώσης μπορεί να αλλάξει στάσεις, ζωές και τελικά τον κόσμο. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο, υγιεινά και ευτυχισμένα.