Εποχική γρίπη 2018 – 2019

Φεβρουάριος 13, 2018 - από Health Line κατηγορία εμβολιασμός, εποχική γρίπη 2018 - 2019, Η1Ν1, ιώσεις, υγεία

Κανένα Σχόλιο

Οδηγίες για την Εποχική γρίπη 2018 – 2019

Ανανέωση άρθρου Εποχική γρίπη 2018 -2019, Ιανουάριος 2019

Φέτος, η εποχική γρίπη 2018 – 2019 παραμένει σε χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας. Ωστόσο τις επόμενες εβδομάδες τα κρούσματα της γρίπης αναμένεται να αυξηθούν λόγω και των χαμηλών θερμοκρασιών. Συνήθως το μεγάλο κύμα γρίπης αρχίζει από τον Ιανουάριο σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας που παρακολουθεί διαχρονικά το νόσημα και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο με Μάρτιο.

Οι επισκέψεις σε ιατρούς λόγω της εποχικής γρίπης δεν παρουσιάζει έντονη κίνηση, προς το παρόν. Κάθε χρόνο ο ιός μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους. Τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, για την εποχική γρίπη 2018 – 2019, δείχνουν ότι το κυρίαρχο στέλεχος φέτος είναι το πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1).

HealthLine ενδιαφέρον!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά το τέλος Δεκεμβρίου 2018 περίπου 20 στις 1000 επισκέψεις σε γιατρό αφορούσαν περιστατικά γρίπης.

ΣΑΥΤΟΥ ΜΗ ΑΜΕΛΕΙ

Τρόπος μετάδοσης

Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ιοί της γρίπης εξαπλώνονται κυρίως από μικροσκοπικά σταγονίδια που δημιουργούνται όταν οι άνθρωποι που έχουν εποχική γρίπη φτερνίζονται, βήχουν ή μιλάνε. Αυτά τα σταγονίδια μπορούν να προσγειωθούν στα στόματα ή τις μύτες παρακείμενων ατόμων. Λιγότερο συχνά, η γρίπη μπορεί να μεταδοθεί σε κάποιον που θα αγγίξει πρώτα μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο που φέρει τον ιό και κατόπιν το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.

Εποχική γρίπη 2018 – 2019 και συμπτώματα

Συχνά η εποχική γρίπη μπερδεύεται με το κοινό κρυολόγημα αλλά είναι πολύ πιο επικίνδυνη ασθένεια και προκαλείται από διαφορετικό τύπο ιών. Η έναρξη είναι απότομη. Τα συμπτώματα αρχίζουν ξαφνικά με ρίγη, υψηλό πυρετό, πόνους σε όλο το σώμα, και αργότερα βήχας, φτέρνισμα, καταρροή, και λιγότερο συχνά ναυτία και εμετοί. Η περίοδος επώασης (εκδήλωση συμπτωμάτων από την στιγμή που ερχόμαστε σε επαφή με το ιό) διαρκεί από λίγες ώρες μέχρι μερικές μέρες.

Σε γενικές γραμμές ο πυρετός υποχωρεί σε 2-5 μέρες. Ο βήχας και η αδυναμία μπορούν να διαρκέσουν για μέρες και εβδομάδες.

HealthLine ενδιαφέρον!

Γενικά, τα συμπτώματα της εποχικής γρίπης αρχίζουν να υποχωρούν μετά από 2 έως 5 ημέρες. Όμως, η αδυναμία και η κόπωση μπορεί να διαρκέσουν για αρκετές εβδομάδες.

ΣΑΥΤΟΥ ΜΗ ΑΜΕΛΕΙ

Επιπλοκές

Επιπλοκές μπορούν να συμβούν σε ορισμένες περιπτώσεις όπως σε μικρά παιδιά, άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, άτομα με χρόνια νοσήματα όπως σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι συνηθισμένες επιπλοκές είναι η πνευμονία από τον ίδιο ιό ή από μικρόβια, παρόξυνση άσθματος ή χρόνιας βρογχίτιδας, επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας, αφυδάτωση. Επίσης μπορεί να παρουσιαστούν επιπλοκές από το ανώτερο αναπνευστικό (ιγμορίτιδα, λαρυγγίτιδα).

Εποχική γρίπη 2018 – 2019 και θεραπεία

Η θεραπευτική προσέγγιση είναι κυρίως συμπτωματική. Ανάπαυση, πολλά ζεστά υγρά, διατροφή πλούσια σε βιταμίνες μέχρι η νόσος θα κάνει τον κύκλο της και αποχωρήσει. Ανακουφιστική θεραπεία μπορεί να χρειαστεί για να μειωθούν τα συμπτώματα (αντιπυρετικά, αποσυμφορητικά).

Σε ορισμένες περιπτώσεις με υπερπυρεξία, άτομα σε σοβαρά προβλήματα υγείας μπορεί ο ιατρός να αποφασίσει να χορηγήσει ειδική αντιική αγωγή. Τα κοινά αντιβιοτικά δεν έχουν καμία δράση στις ιώσεις. Μπορεί να χρειαστεί η αγωγή με αντιβιοτικά αν το κρίνει ο ιατρός σας όταν παρουσιάζονται επιπλοκές με μικροβιακή επιλοίμωξη (πνευμονία, παρόξυνση χρόνιας βρογχίτιδας, ιγμορίτιδα).

Στις περιπτώσεις που τα συμπτώματα παρατείνονται, ο πυρετός δεν υποχωρεί και εμφανίζονται συμπτώματα αναπνευστικής ή καρδιακής ανεπάρκειας όπως δύσπνοια, υπόταση πρέπει να αναζητήσετε τον παθολόγο σας. Άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας μπορεί να χρειαστούν μεταφορά στο νοσοκομείο.

HealthLine ενδιαφέρον!

Η περίοδος επώασης για τη γρίπη, δηλαδή από την έκθεση στον ιό μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων, είναι 2 με 4 ημέρες.

ΣΑΥΤΟΥ ΜΗ ΑΜΕΛΕΙ

Πρόληψη

Οι κλασσικοί τρόποι πρόληψης (π.χ. αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους, ατομική υγιεινή) δεν είναι αποτελεσματικοί λόγω της ταχύτητας μετάδοσης του ιού με σταγονίδια. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο.

Όταν χορηγείται έγκαιρα καλύπτει σε μεγάλο ποσοστό και προφυλάσσει από την εξάπλωση της γρίπης. Ο εμβολιασμός πρέπει να ξεκινάει κάθε χρόνο κατά τους μήνες Οκτώβριο με Νοέμβριο. Χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να δημιουργηθούν τα αντισώματα. Αρκεί μία δόση εμβολίου κάθε χρόνο. Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί έγκαιρα μπορεί να γίνει και μετέπειτα. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι:

  • Άτομα άνω των 60 ετών
  • Έγκυες γυναίκες και θηλάζουσες
  • Άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως άσθμα, χρόνιες πνευμονοπάθειες, διαβήτης, καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια, ανοσοκαταστολή, παχυσαρκία κ.α.
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με βρέφη ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενα νοσήματα ή ηλικιωμένους
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας
  • Κλειστοί πληθυσμοί (στρατιώτες, τρόφιμοι γηροκομείων, εσωτερικοί σπουδαστές)

 

HealthLine ενδιαφέρον!

Αναμένοντας την έξαρση της εποχικής γρίπης, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο προστασίας.

ΣΑΥΤΟΥ ΜΗ ΑΜΕΛΕΙ

Το εμβόλιο που υπάρχει σήμερα προσφέρει προστασία και είναι αποτελεσματικό για το 75% των περιπτώσεων.

Ακολουθήστε το παρακάτω σύνδεσμο και ενημερωθείτε για την καμπάνια του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφορικά με την εποχική γρίπη. 

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.

Διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο για την Κατάθλιψη και Διαβήτης.

 

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Οξεία γαστρεντερίτιδα Κατάθλιψη και Διαβήτης
×

Κλείστε το ραντεβού σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία. Σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

error: Προσοχή!!! Το κείμενο προστατεύεται από λογοκλοπή!!!