You are currently viewing Εποχική γρίπη 2019 – 2020

Εποχική γρίπη 2019 – 2020

Οδηγίες για την Εποχική γρίπη 2019 – 2020

Φέτος, η εποχική γρίπη 2019 – 2020 παραμένει σε χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας. Ωστόσο τις επόμενες εβδομάδες τα κρούσματα της γρίπης αναμένεται να αυξηθούν λόγω και των χαμηλών θερμοκρασιών. Συνήθως το μεγάλο κύμα γρίπης αρχίζει από τον Ιανουάριο σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας που παρακολουθεί διαχρονικά το νόσημα και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο με Μάρτιο.

Οι επισκέψεις σε ιατρούς λόγω της εποχικής γρίπης, προς το παρόν, δεν παρουσιάζει έντονη κίνηση γεγονός στο οποίο συνέβαλαν οι ήπιες καιρικές συνθήκες. Κάθε χρόνο ο ιός μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους. Τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία από την Ευρώπη, για την εποχική γρίπη 2019 – 2020, δείχνουν ότι φέτος θα κυριαρχήσουν τρεις τύποι γρίπης, Α(Η1Ν1), Α(Η3Ν2) και Β.


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας;

Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και βρείτε σύντομα και ενημερωτικά βίντεο για θέματα υγείας και διατροφής που μπορεί να σας απασχολούν. Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή έτσι ώστε να ενημερώνεστε άμεσα όταν προσθέτουμε νέα βίντεο, like αν σας άρεσαν και share για να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας.

Καθημερινές Υγιεινές Συνήθειες που Πρέπει να Υιοθετήσετε
PlayPlay
Πως να χάσω κοιλιακό λίπος;
PlayPlay
Μεταβολικό Σύνδρομο: Παράγοντες κινδύνου, Διάγνωση και Θεραπεία
PlayPlay
Πως να βελτιώσετε τη διάθεση σας το πρωί
PlayPlay
previous arrow
next arrow
Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
previous arrow
next arrow

Τρόπος μετάδοσης

Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ιοί της γρίπης εξαπλώνονται κυρίως από μικροσκοπικά σταγονίδια που δημιουργούνται όταν οι άνθρωποι που έχουν εποχική γρίπη φτερνίζονται, βήχουν ή μιλάνε. Αυτά τα σταγονίδια μπορούν να προσγειωθούν στα στόματα ή τις μύτες παρακείμενων ατόμων. Λιγότερο συχνά, η γρίπη μπορεί να μεταδοθεί σε κάποιον που θα αγγίξει πρώτα μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο που φέρει τον ιό και κατόπιν το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.

Ο καθένας μπορεί να αρρωστήσει από τη γρίπη, αλλά μερικοί άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν όπως, παιδιά κάτω των 5 ετών και ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω. Ο κίνδυνος προσβολής από γρίπη αυξάνεται εάν υπάρχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή εάν κάποιος πάσχει από χρόνια πάθηση όπως:

Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube, κάντε εγγραφή και παρακολουθήστε σύντομα και ενημερωτικά βίντεο για θέματα επίκαιρα υγείας.

Εποχική γρίπη 2019 – 2020 και συμπτώματα

Συχνά η εποχική γρίπη μπερδεύεται με το κοινό κρυολόγημα αλλά είναι πολύ πιο επικίνδυνη ασθένεια και προκαλείται από διαφορετικό τύπο ιών. Η έναρξη είναι απότομη. Τα συμπτώματα αρχίζουν ξαφνικά με ρίγη, υψηλό πυρετό, πόνους σε όλο το σώμα, και αργότερα βήχας, φτέρνισμα, καταρροή, και λιγότερο συχνά ναυτία και εμετοί. Η περίοδος επώασης (εκδήλωση συμπτωμάτων από την στιγμή που ερχόμαστε σε επαφή με το ιό) διαρκεί από λίγες ώρες μέχρι μερικές μέρες.

Σε γενικές γραμμές ο πυρετός υποχωρεί σε 2-5 μέρες. Ο βήχας και η αδυναμία μπορούν να διαρκέσουν για μέρες και εβδομάδες.
 


Γενικά, τα συμπτώματα της εποχικής γρίπης αρχίζουν να υποχωρούν μετά από 2 έως 5 ημέρες. Όμως, η αδυναμία και η κόπωση μπορεί να διαρκέσουν για αρκετές εβδομάδες.

Επιπλοκές

Επιπλοκές μπορούν να συμβούν σε ορισμένες περιπτώσεις όπως σε μικρά παιδιά, άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, άτομα με χρόνια νοσήματα όπως σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι συνηθισμένες επιπλοκές είναι η πνευμονία από τον ίδιο ιό ή από μικρόβια, παρόξυνση άσθματος ή χρόνιας βρογχίτιδας, επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας, αφυδάτωση. Επίσης μπορεί να παρουσιαστούν επιπλοκές από το ανώτερο αναπνευστικό (ιγμορίτιδα, λαρυγγίτιδα).

HEALTHLINE NEWSLETTER
Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο NewsLetter μας. Θα σας στέλνουμε ενημερωτικά email, όταν η ομάδα μας δημοσιεύει νέα άρθρα και πληροφορίες για θέματα υγείας.

Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς. Τυχόν πληροφορίες που μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετούνται από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση, παρακαλούμε να μην μας παρέχετε τις πληροφορίες.

Εποχική γρίπη 2019 – 2020 και θεραπεία

Η θεραπευτική προσέγγιση είναι κυρίως συμπτωματική. Ανάπαυση, πολλά ζεστά υγρά, διατροφή πλούσια σε βιταμίνες μέχρι η νόσος θα κάνει τον κύκλο της και αποχωρήσει. Ανακουφιστική θεραπεία μπορεί να χρειαστεί για να μειωθούν τα συμπτώματα (αντιπυρετικά, αποσυμφορητικά).

Σε ορισμένες περιπτώσεις με υπερπυρεξία, άτομα σε σοβαρά προβλήματα υγείας μπορεί ο ιατρός να αποφασίσει να χορηγήσει ειδική αντιική αγωγή. Τα κοινά αντιβιοτικά δεν έχουν καμία δράση στις ιώσεις. Μπορεί να χρειαστεί η αγωγή με αντιβιοτικά αν το κρίνει ο ιατρός σας όταν παρουσιάζονται επιπλοκές με μικροβιακή επιλοίμωξη (πνευμονία, παρόξυνση χρόνιας βρογχίτιδας, ιγμορίτιδα).

Στις περιπτώσεις που τα συμπτώματα παρατείνονται, ο πυρετός δεν υποχωρεί και εμφανίζονται συμπτώματα αναπνευστικής ή καρδιακής ανεπάρκειας όπως δύσπνοια, υπόταση πρέπει να αναζητήσετε τον παθολόγο σας. Άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας μπορεί να χρειαστούν μεταφορά στο νοσοκομείο.

#EpilegoumeYgeia και στο Instagram μέσα από εικόνες και πρωτότυπο υλικό και μοιραζόμαστε τις #IstoriesYgeias μας!

Πρόληψη

Οι κλασσικοί τρόποι πρόληψης (π.χ. αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους, ατομική υγιεινή) δεν είναι αποτελεσματικοί λόγω της ταχύτητας μετάδοσης του ιού με σταγονίδια. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο.

Όταν χορηγείται έγκαιρα καλύπτει σε μεγάλο ποσοστό και προφυλάσσει από την εξάπλωση της γρίπης. Ο εμβολιασμός πρέπει να ξεκινάει κάθε χρόνο κατά τους μήνες Οκτώβριο με Νοέμβριο. Χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να δημιουργηθούν τα αντισώματα. Αρκεί μία δόση εμβολίου κάθε χρόνο. Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί έγκαιρα μπορεί να γίνει και μετέπειτα. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι:

  • Άτομα άνω των 60 ετών
  • Έγκυες γυναίκες και θηλάζουσες
  • Άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως άσθμα, πνευμονοπάθειες, διαβήτης, καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια, ανοσοκαταστολή, παχυσαρκία κ.α.
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με βρέφη ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενα νοσήματα ή ηλικιωμένους
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας
  • Κλειστοί πληθυσμοί (στρατιώτες, τρόφιμοι γηροκομείων, εσωτερικοί σπουδαστές)

Προσπαθείτε να χάσετε βάρος αλλά δεν τα καταφέρνετε; Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φταίτε. Διαβάστε πως η αντίσταση στην ινσουλίνη σαμποτάρει την απώλεια βάρους.

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.

Ακολουθήστε το παρακάτω σύνδεσμο και ενημερωθείτε για την καμπάνια του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφορικά με την εποχική γρίπη. Επίσης, διαβάστε για την Πνευμονία Κοινότητας και τις Εποχιακές Λοιμώξεις Αναπνευστικού.

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

HealthLine

Ως συντακτική ομάδα του HealthLine.gr δημοσιεύουμε άρθρα με σκοπό να ενημερώσουμε την κοινότητα για θέματα υγείας. Πιστεύουμε ότι η δύναμη της γνώσης μπορεί να αλλάξει στάσεις, ζωές και τελικά τον κόσμο. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο, υγιεινά και ευτυχισμένα.