Μεσογειακή Διατροφή: Ένας θησαυρός στο πιάτο μας!
Ισορροπημένη διατροφή είναι η διατροφή που περιέχει διαφορετικά τρόφιμα από όλες τις ομάδες καθημερινά. Τα τρόφιμα που λαμβάνονται πρέπει να είναι στην κατάλληλη ποσότητα και αναλογία ώστε να αντιστοιχούν στις ανάγκες του ατόμου που την ακολουθεί. Οι ανάγκες κάθε ατόμου εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως σωματικό βάρος, ύψος, φύλο, ηλικία, φυσική δραστηριότητα, κατάσταση υγείας. Η εφαρμογή της ισορροπημένης διατροφής έχει σαν αποτέλεσμα τη διατήρηση σταθερού φυσιολογικού βάρους και την προστασία της υγείας. Γνωστό παράδειγμα ισορροπημένης διατροφής είναι η μεσογειακή διατροφή. Αντίθετα η κακή διατροφή μπορεί να αποβεί επιζήμια για τον οργανισμό προκαλώντας είτε ασθένειες ανεπάρκειας (π.χ. αναιμία, σκορβούτο) είτε οδηγώντας σε καταστάσεις που απειλούν την υγεία, όπως παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο.
Περιεχόμενα
Τι είναι η μεσογειακή διατροφή;
Η μεσογειακή διατροφή είναι ένας υγιεινός τρόπος διατροφής εμπνευσμένος από τις διατροφικές συνήθειες των λαών γύρω από την Μεσόγειο Θάλασσα (Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας και των χωρών στα παράλια της Μέσης Ανατολής ). Δίνει έμφαση κυρίως στην κατανάλωση δημητριακών, οσπρίων, ελαιόλαδου, φρουτολαχανικών και σπόρων. Στη μέτρια κατανάλωση ψαριού και άσπρου κρέατος και την σπάνια κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Περιέχει τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών και υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά με κύρια πηγή το ελαιόλαδο.
Προσπαθείτε να χάσετε βάρος αλλά δεν τα καταφέρνετε; Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φταίτε. Διαβάστε πως η αντίσταση στην ινσουλίνη σαμποτάρει την απώλεια βάρους.
Ποια είναι τα οφέλη της;
Έχουν γίνει σημαντικές μελέτες για τη μεσογειακή διατροφή, μεταξύ αυτών και η μελέτη PREDIMED όπου μελετήθηκαν πάνω από 7000 άτομα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου. Οι περισσότερες μελέτες εξέτασαν κοινούς δείκτες υγείας, όπως σωματικό βάρος, παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων και σακχαρώδη διαβήτη. Ορισμένες μεγαλύτερες μελέτες εξέτασαν επίσης τα ποσοστά καρδιακών προσβολών και θανάτου.
Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική μείωση των καρδιαγγειακών συμβάντων. Άτομα που ακολουθούν αυτόν τον τρόπο διατροφής έχουν μείωση της ινσουλινοαντίστασης με καθυστέρηση εκδήλωσης σακχαρώδη διαβήτη, χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer, Parkinson, αρτηριακής υπέρτασης, καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Δείτε του τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον που αντιμετωπίζει διαβήτη τύπου 2.
Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής
Η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής προσδιορίζει κάθε είδος τροφής και την συχνότητα τους σε καθημερινά, εβδομαδιαία και μηνιαία χρονικά διαστήματα.
Την βάση της πυραμίδας αποτελούν τα δημητριακά, ακολουθούν τα φρούτα και λαχανικά.
Έπειτα, βλέπουμε την εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριού, κρέατος και γαλακτοκομικών.
Τέλος, βρίσκουμε την μηναία κατανάλωση γλυκών και ζαχαρωτών.
Έρευνες σχετίζουν το κοιλιακό λίπος με ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Ενημερωθείτε για τους 5 αποτελεσματικούς τρόπους που μπορεί να το μειώσουν.
Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται
Είναι εύκολο κάποιος να μπερδευτεί αναφορικά με ποια τρόφιμα κάνουν καλό στην υγεία και ποια όχι. Γενικά είναι προτιμότερο να αποφεύγονται ορισμένα τρόφιμα όταν στόχος είναι ο έλεγχος του σωματικού βάρους και η αποτροπή της εμφάνισης χρόνιων ασθενειών. Καλό είναι αποφεύγονται ανθυγιεινές τροφές που περιέχουν συστατικά όπως:
- ζάχαρη
- επεξεργασμένα άλευρα
- τρανς λιπαρά
- μεταποιημένο κρέας
Είναι σημαντικό να διαβάζονται προσεκτικά οι ετικέτες των τροφίμων έτσι ώστε να αποφεύγονται αυτά τα ανθυγιεινά συστατικά.
Εάν προσπαθείτε να περιορίσετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας, διαβάστε πως μπορείτε να ξεκινήσετε τη καταμέτρηση υδατανθράκων.
Τι μπορούμε να πιούμε;
Το νερό πρέπει να είναι το ποτό προτίμησης στη μεσογειακή διατροφή η οποία όμως περιλαμβάνει και μέτριες ποσότητες κόκκινου κρασιού περίπου 1 ποτήρι την ημέρα. Ωστόσο, η κατανάλωση κρασιού είναι προαιρετική και πρέπει να αποφεύγεται από οποιονδήποτε έχει πρόβλημα αλκοολισμού ή δεν μπορεί να ελέγξει την κατανάλωσή του. Ο καφές και το τσάι είναι επίσης απολύτως αποδεκτά ροφήματα, αλλά θα πρέπει να αποφεύγονται τα ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης και οι έτοιμοι χυμοί φρούτων, που μπορεί να έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς. Τυχόν πληροφορίες που μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετούνται από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση, παρακαλούμε να μην μας παρέχετε τις πληροφορίες.
Μενού μεσογειακής διατροφής
Ακολουθεί ένα δείγμα μενού μεσογειακής διατροφής. Οι ποσότητες και οι επιλογές των φαγητών γίνονται βάση των αναγκών και προτιμήσεων του καθενός.
Πρωινό
Καφές +
Επιλογή #1: Ψωμί ολικής αλέσεως με ταχίνι
Επιλογή #2: Παξιμάδι κριθαριού με ελαιόλαδο, θρυμματισμένο τυρί και ελιές
Επιλογή #3: Καγιανάς
Επιλογή #4: Πλήρες γιαούρτι με ξηρούς καρπούς, φρούτα και μέλι
Επιλογή #5: Ψωμί ολικής αλέσεως, ένα κομμάτι τυρί και ντομάτα
Δεκατιανό
1 φρούτο εποχής
Μεσημεριανό
Επιλογή #1: Εποχιακά λαχανικά ή φασόλια μαγειρεμένα με ελαιόλαδο, βότανα και σάλτσα ντομάτας συνοδευόμενη από ψωμί και τυρί
Επιλογή #2: Σπανακόπιτα
Επιλογή #3: κοτόπουλο με εποχιακή σαλάτα
Επιλογή #4: Φακές, με φέτα και λίγο ψωμί
Επιλογή #5: Ψάρι, ελαφρώς βρασμένα χόρτα με ελαιόλαδο και λεμόνι
+ 1 φρούτο
Σνακ
Επιλογή #1: 1 ντάκο και 1 φρούτο
Επιλογή #2: γιαούρτι με φρούτα
Βραδινό
1 ποτήρι κόκκινο κρασί προαιρετικά +
Επιλογή #1: Μια μικρότερη μερίδα γεύματος που περίσσεψε από το μεσημέρι
Επιλογή #2: Μια μεγάλη πράσινη σαλάτα με ελαιόλαδο, τριμμένο ή θρυμματισμένο τυρί και ξηρούς καρπούς (καρύδια, κουκουνάρι ή αμύγδαλα)
Επιλογή #3: Ψητά λαχανικά σε ελαιόλαδο (μπριαμ)
Επιλογή #4: Ομελέτα με φέτα με μια απλή σαλάτα όπως ντομάτα και αγγούρι με ελαιόλαδο ή μια πράσινη φυλλώδη σαλάτα
Επιλογή #5: Γιαούρτι με παξιμάδια και φρούτα
Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και δείτε ένα βίντεο με 10 συμβουλές για την εβδομαδιαία προετοιμασία γευμάτων.
Μεσογειακή διατροφή για καλή υγεία
Είναι καιρός να γυρίσουμε στις συνήθειες των παππούδων μας! Εντάξετε στη καθημερινή διατροφή σας φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά και πολύσπορα δημητριακά. Παράλληλα, μειώστε τα κορεσμένα λιπαρά που προέρχονται από λιπαρό κρέας και ζωικό βούτυρο.
Καταναλώστε, ελαιόλαδο, λιπαρό ψάρι και ξηρούς καρπούς! Τόσο απλό και όμως τόσο σημαντικό! Η υγεία μας είναι στα χέρια μας!
Για περισσότερες πληροφορίες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, πατώντας εδώ.
#EpilegoumeYgeia και στο Instagram μέσα από εικόνες και πρωτότυπο υλικό και μοιραζόμαστε τις #IstoriesYgeias μας!
Επισκεφτείτε τα ιατρεία μας στον Άλιμο και τα Σεπόλια και μάθετε ποια είναι κατάλληλη διατροφή για εσάς.