You are currently viewing Διακοπές και Υγεία

Διακοπές και Υγεία

Καλοκαιρινές διακοπές και υγεία: Πως αντιμετωπίζονται τα προβλήματα υγείας στις διακοπές

Αυτό το καλοκαίρι, είτε ταξιδεύετε στην όμορφη Ελλάδα είτε στο εξωτερικό θα έχετε πιο ευχάριστες διακοπές αν πάρετε κάποια μέτρα προστασίας για να μείνετε υγιείς. Ενώ δεν μπορείτε να αποτρέψετε κάθε πρόβλημα υγείας, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε εσάς και την οικογένεια σας υγιείς όταν είστε μακριά από το σπίτι. Όσο πιο μακρινό το ταξίδι, τόσο μεγαλύτεροι μπορεί να είναι οι κίνδυνοι για την υγεία. Για καλές διακοπές και υγεία, λοιπόν, απαιτείται ένας επιπλέον προγραμματισμός για πιο ασφαλείς καλοκαιρινές εξορμήσεις.

Για παράδειγμα, η αλλαγή θερμοκρασίας ή ώρας μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Άλλο ένα πιθανό πρόβλημα είναι η αποθήκευση φαρμάκων κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού π.χ. η αποθήκευση της ινσουλίνης σε χώρες με ζεστό κλίμα. Επίσης, μπορεί να χρειαστεί επιπλέον εμβολιασμός για ταξίδια σε αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο να προγραμματίσετε τις ταξιδιωτικές σας ανάγκες που σχετίζονται με την υγεία σας.

Όμως, το ζεστό κλίμα δεν είναι το μόνο που μπορεί να επηρεάσει την υγεία στις διακοπές.


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας;

Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και βρείτε σύντομα και ενημερωτικά βίντεο για θέματα υγείας και διατροφής που μπορεί να σας απασχολούν. Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή έτσι ώστε να ενημερώνεστε άμεσα όταν προσθέτουμε νέα βίντεο, like αν σας άρεσαν και share για να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας.

Καθημερινές Υγιεινές Συνήθειες που Πρέπει να Υιοθετήσετε
PlayPlay
Πως να χάσω κοιλιακό λίπος;
PlayPlay
Μεταβολικό Σύνδρομο: Παράγοντες κινδύνου, Διάγνωση και Θεραπεία
PlayPlay
Πως να βελτιώσετε τη διάθεση σας το πρωί
PlayPlay
previous arrow
next arrow
Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
previous arrow
next arrow

Διάρροια των ταξιδιωτών

Η διάρροια του ταξιδιώτη είναι μια διαταραχή του πεπτικού συστήματος. Προκαλείται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή πόσιμο μολυσμένο νερό. Ευτυχώς, η διάρροια του ταξιδιώτη συνήθως δεν είναι σοβαρή – είναι απλά δυσάρεστη. Όταν επισκέπτεστε μέρη όπου το κλίμα ή οι πρακτικές υγιεινής είναι διαφορετικές από τις δικές σας στο σπίτι, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να προκληθεί διάρροια του ταξιδιώτη.

Εάν προσβληθείτε από διάρροια του ταξιδιώτη, πιθανόν το πρόβλημα θα επιλυθεί χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, είναι καλή ιδέα να έχετε μαζί σας τα κατάλληλα φάρμακα όταν ταξιδεύετε σε περιοχές υψηλού κινδύνου σε περίπτωση που η διάρροια επιμείνει.

Πότε πρέπει να δείτε γιατρό

Η διάρροια του ταξιδιώτη συνήθως απομακρύνεται από μόνη της εντός μερικών ημερών. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο και να είναι πιο σοβαρά εάν η διάρροια προκλήθηκε από άλλους οργανισμούς εκτός των κοινών βακτηριδίων. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να χρειαστείτε συνταγογραφούμενα φάρμακα που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την υγεία σας.

Ενήλικες

Εάν είστε ενήλικας, επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν:

 • Η διάρροια παραμένει πάνω από δύο ημέρες
 • Είστε αφυδατωμένοι
 • Υποφέρετε από σοβαρό κοιλιακό πόνο
 • Παρατηρήσετε αιμορραγικά κόπρανα
 • Έχετε πυρετό 39 C και άνω

Παιδιά

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα παιδιά επειδή η διάρροια του ταξιδιώτη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αφυδάτωση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Καλέστε γιατρό εάν το παιδί σας εμφανίζει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Συνεχείς εμετούς
 • Πυρετό 39 C και άνω
 • Αιμορραγικά κόπρανα ή σοβαρή διάρροια
 • Ξηροστομία
 • Ασυνήθιστη υπνηλία
 • Μειωμένα ούρα

Πρόληψη – Προσέξτε τι τρώτε και τι πίνετε

Για να μειώσετε τον κίνδυνο της διάρροιας του ταξιδιώτη, προσέξτε τι τρώτε και πίνετε ενώ ταξιδεύετε. Ο γενικός κανόνας όταν ταξιδεύετε σε άλλη χώρα είναι ο εξής: βράζουμε, μαγειρεύουμε, ξεφλουδίζουμε ή το ξεχνάμε. Αλλά, είναι πιθανό να αρρωστήσετε ακόμα και αν ακολουθήσετε αυτούς τους κανόνες. Κάποιες συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου να αρρωστήσετε περιλαμβάνουν:

 • Μην καταναλώνετε τρόφιμα από πωλητές στο δρόμο
 • Αποφύγετε το ακατέργαστο ή μη ψημένο κρέας, ψάρια και οστρακοειδή
 • Καταναλώστε τα τρόφιμα που είναι καλά μαγειρεμένα και σερβίρονται ζεστά
 • Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά που μπορείτε να ξεφλουδίσετε, όπως μπανάνες, πορτοκάλια και καρπούζι
 • Αποφύγετε το μη αποστειρωμένο νερό – από βρύση, πηγάδι ή ρέμα. Αν χρειαστεί να καταναλώσετε τοπικό νερό, βράστε το για τρία λεπτά
 • Αποφύγετε τα παγωμένα παγάκια ή μικτούς χυμούς φρούτων που φτιάχνονται με νερό της βρύσης
 • Μπορείτε να πιείτε εμφιαλωμένα ποτά όπως νερό, ανθρακούχα αναψυκτικά, μπύρα ή κρασί – αρκεί να σπάτε τα σφραγίσματα των μπουκαλιών μόνοι σας

Η μετάβαση στην υγιεινή διατροφή δεν πρέπει να είναι η επιλογή όλα ή τίποτα. Ξεκινήστε κάνοντας μικρές αλλαγές ακολουθώντας τις 14 Συμβουλές για Υγιεινή Διατροφή.

Τσιμπήματα από έντομα

Τα έντομα βρίσκονται σε όλες τις γωνιές του πλανήτη και έχουν προσαρμοστεί για να επιβιώσουν σε σχεδόν κάθε περιβάλλον. Τα κουνούπια μπορεί να προκαλέσουν ταλαιπωρία λόγω των τοπικών αντιδράσεων στα ίδια τα τσιμπήματα που σπάνια όμως είναι επιβλαβή. Επιπρόσθετα, με αυτόν τον τρόπο μπορούν να διαδώσουν ασθένειες, μερικές από τις οποίες είναι δυνητικά θανατηφόρες. Τα έντομα μπορεί να σας τσιμπήσουν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αλλά τα περισσότερα τσιμπήματα συμβαίνουν τις βραδυνές ώρες. Για αυτό το λόγο, η επαγρύπνηση μετά το ηλιοβασίλεμα είναι απαραίτητη. Άλλα έντομα, όπως μέλισσες και σφήκες που φέρουν κεντρί μπορεί να επιφέρουν αρκετά οδυνηρά και μερικές φορές επικίνδυνα τσιμπήματα. Εκατοντάδες τσιμπήματα από μέλισσες ή σφήκες μπορεί να είναι θανατηφόρες λόγω της άμεσης τοξικότητας.

Μέτρα προστασίας

Κάποια από μέτρα προστασίας που πρέπει να πάρουμε είναι τα εξής:

 • Αντισταμινικά και αντιαλλεργικά φάρμακα για όσους είναι αλλεργικοί σε ανάλογα τσιμπήματα
 • Εφαρμόστε λίγο πάγο για να περάσει το πρήξιμο
 • Εάν το οίδημα και η δυσφορία μεγαλώνει καλέστε το γιατρό σας
 • Αποφύγετε τα αρώματα με έντονες οσμές και προτιμήστε ρούχα με απαλά γήινα χρώματα
 • Η χρήση εντομοαπωθητικού είναι απαραίτητη όταν επισκέπτεστε την ύπαιθρο

Ένα τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει από μια απλή επιθυμία να ξύσετε την επίμαχη περιοχή μέχρι και αναφυλακτικό σοκ σε περίπτωση που κάποιος είναι αλλεργικός.

Μυκητιάσεις, κολπίτιδες, ουρολοιμώξεις

Εάν και είναι ευρέως γνωστό ότι η παραμονή με βρεγμένο μαγιό για πολύ ώρα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως μυκητιάσεις και άλλες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος δεν παίρνονται πάντα οι κατάλληλες προφυλάξεις. Οι μύκητες και τα βακτήρια ευδοκιμούν σε υγρά και σκοτεινά μέρη, όπως είναι ένα υγρό μαγιό ή ιδρωμένα ρούχα προπόνησης. Γυναίκες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως αυτές με διαβήτη ή κάποιες που παίρνουν ορισμένα φάρμακα, είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν περισσότερο.

Είναι ο τέλειος συνδυασμός για βακτήρια

Το εσωτερικό ενός υγρού μαγιό είναι το ιδανικό μέρος για την αναπαραγωγή βακτηρίων. Όταν βρισκόμαστε στο νερό το μαγιό τείνει να απορροφά τις διάφορες χημικές ουσίες και τα βακτήρια που βρίσκονται σε πισίνες ή θάλασσες. Βγαίνοντας από το νερό, μπορεί να διαταραχθεί η ισορροπία των υγιών βακτηρίων στον κόλπο ή να εισέλθουν επιβλαβή βακτήρια στην ουρήθρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες ασθένειες, όπως κολπίτιδα και άλλες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Εάν παρατηρήσετε υδαρείς, γκριζωπές-λευκές κολπικές εκκρίσεις, οι οποίες έχουν μια δυσάρεστη οσμή, ξεκινήστε να πίνετε αρκετά υγρά και καλέστε το γιατρό σας.

Μπορεί να οδηγήσει σε κολπική μυκητιασική λοίμωξη

Δεδομένου ότι οι μύκητες ευδοκιμούν σε ζεστά και υγρά περιβάλλοντα, τα βρεγμένα μαγιό μπορούν να προκαλέσουν μυκητιασικές λοιμώξεις στις γυναίκες. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν οι έγκυες, οι εμμηνοπαυσιακές και αυτές οι γυναίκες που υποφέρουν από επαναλαμβανόμενες μυκητιασικές λοιμώξεις. Εάν παρατηρήσετε κνησμό στην περιοχή του κόλπου, πόνο, έντονο τσούξιμο κατά την ούρηση και παχύρρευστες, λευκές, συμπαγείς και άοσμες εκκρίσεις, καλέστε το γιατρό σας.

διακοπές και υγεία Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος

Νόσος του κολυμβητή

Η νόσος του κολυμβητή, γνωστή και ως ¨αυτί του κολυμβητή” ή αλλιώς εξωτερική ωτίτιδα, είναι μια λοίμωξη του αυτιού. Μπορεί να προκληθεί από πολλούς διαφορετικούς τύπους βακτηρίων ή μύκητες. Η υπερβολική υγρασία στο αυτί μπορεί να ερεθίσει και να προκαλέσει φλεγμονή στον εξωτερικό ακουστικό πόρο, επιτρέποντας τη διείσδυση βακτηρίων ή μυκήτων. Αυτό συμβαίνει συχνότερα το καλοκαίρι, όταν το κολύμπι είναι συχνότερο. Αν μπει νερό στο αυτί, συνήθως απομακρύνεται μόνο του από τον εξωτερικό ακουστικό πόρο. Όμως, εάν μια ποσότητα νερού εγκλωβιστεί στο αυτί, τότε δημιουργούνται συνθήκες ικανές να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί και να μολύνουν την περιοχή.

Συμπτώματα

Η νόσος του κολυμβητή, δεν είναι ανησυχητική και δεν θεωρείται σοβαρή πάθηση. Μπορεί να αντιμετωπιστεί σχετικά γρήγορα με την κατάλληλη θεραπεία. Εντούτοις, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε ιδιαίτερα επώδυνες και επικίνδυνες καταστάσεις. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι διαβητικοί και όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με το ανοσοποιητικό τους, όπως οι ηλικιωμένοι.

Εάν παρατηρήστε κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα, επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας:

 • Βουλωμένο αυτί – αίσθημα πληρότητας στο αυτί
 • Δυσκολία στην ακοή – βουητό
 • Οίδημα – στον εξωτερικό ακουστικό πόρο
 • Έντονο κνησμό – όταν υπάρχει μόλυνση από μύκητες
 • Έκκριση υγρού – διαυγές και γαλακτώδες
 • Απολέπιση – ή και φυσαλίδες
 • Πόνος – εντονότερος κατά την ψηλάφηση

Πρόληψη και θεραπεία

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Όσοι έχουν προδιάθεση στη συγκεκριμένη πάθηση καλό είναι να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα προστασίας όπως:

 • Χρήση ειδικών ωτικών σταγόνων που μπορούν να προλάβουν την εμφάνιση εξωτερικής ωτίτιδας
 • Στέγνωμα των αυτιών μετά από έκθεση στο νερό με καθαρή πετσέτα
 • Φροντίστε τη ξηρότητα στον ακουστικό πόρο που αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσης
 • Αποφύγετε τη χρήση μπατονέτας που μπορεί να σπρώξει το νερό βαθύτερα

Η θεραπεία της εξωτερικής ωτίτιδας συνήθως περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή:

 • Χρήση αντιβιοτικών σταγόνων ή και αντιβίωσης από το στόμα εάν υπάρχει εκτενέστερη μόλυνση
 • Λήψη παυσίπονων μέχρι να υποχωρήσει η φλεγμονή και ο πόνος
 • Προσεκτικός καθαρισμός(από γιατρό) και διατήρηση της στεγνότητας του αυτιού

Προσπαθείτε να χάσετε βάρος αλλά δεν τα καταφέρνετε; Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φταίτε. Διαβάστε πως η αντίσταση στην ινσουλίνη σαμποτάρει την απώλεια βάρους.

Θερμοπληξία

Η θερμοπληξία, γνωστή και ως ηλίαση, είναι η κλινική κατάσταση κατά την οποία η θερμοκρασία του σώματος υπερβαίνει τους 40 βαθμούς Celcious. Συνοδεύεται από επιπλοκές στο κεντρικό νευρικό σύστημα λόγω της έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες συνήθως σε συνδυασμό με αφυδάτωση. Η θερμοπληξία μπορεί να σκοτώσει ή να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα. Παρόλο που επηρεάζει κυρίως άτομα ηλικίας άνω των 65, μπορεί επίσης να συμβεί και σε νεότερους και ιδιαίτερα παιδιά κάτω των 4 ετών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, σύγχυση, αποπροσανατολισμό και μερικές φορές απώλεια συνείδησης ή κώμα.

Όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, καλό είναι να παραμένουμε σε κλιματιζόμενους χώρους. Αν πρέπει να κινηθούμε σε εξωτερικούς χώρους, θα βοηθήσει εάν ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:

 • Φοράμε ελαφριά, ανοιχτόχρωμα, χαλαρά ενδύματα και καπέλο με μεγάλο σκίαστρο
 • Χρησιμοποιούμε αντηλιακό με συντελεστή ηλιοπροστασίας (SPF) 30 ή περισσότερο
 • Για να αποφευχθεί η αφυδάτωση συνιστάται να πίνουμε 8 ποτήρια νερό
 • Όταν είναι δυνατόν, ακυρώστε ή προγραμματίστε τις υπαίθριες δραστηριότητες είτε για νωρίς το πρωί είτε μετά το ηλιοβασίλεμα

Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση προκαλείται από την ανισορροπία μεταξύ πρόσληψης και απώλειας νερού. Το νερό αντιπροσωπεύει το 65% του ανθρώπινου σωματικού βάρους και αποτελεί το κύριο συστατικό του σώματος. Κάθε μέρα, χάνονται 2-2,5 λίτρα νερού μέσω των ούρων, περιττωμάτων, εκπνοής και ιδρώτα. Το νερό εισέρχεται στο σώμα μέσω των τροφίμων και ποτών που καταναλώνονται. Έτσι, λογικά, αν απορροφηθεί λιγότερο νερό από ότι χάνεται επιταχύνεται η αφυδάτωση.

Το πρώτο σύμπτωμα είναι η δίψα. Δυστυχώς, όμως, αρχικά δεν δίνεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους. Στη συνέχεια αρχίζουν να εμφανίζονται διάφορα συμπτώματα αυξανόμενης σοβαρότητας, όπως κόπωση, κράμπες, πυρετός, γρήγορος καρδιακός παλμός, ζάλη, χαμηλή αρτηριακή πίεση, μειωμένη εγρήγορση, σύγχυση, νεφρική ανεπάρκεια, κώμα και σε ακραίες περιπτώσεις θάνατος.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε;

Νερό, νερό, νερό. Ο χρυσός κανόνας είναι ότι δεν χρειάζεται να διψάσετε για να πιείτε νερό. Το νερό αναγεννά τα κύτταρα του οργανισμού και βοηθάει την κυκλοφορία του αίματος. Αν και ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες πρόσληψης νερού, συνιστάται να πίνετε ένα μεγάλο μπουκάλι νερό την ημέρα, το οποίο να είναι περίπου 1.5 λίτρο. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 8 ποτήρια νερού. Όταν έχει καύσωνα, πιέστε τον εαυτό σας για να πιείτε ακόμα περισσότερο. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι μπορείτε επίσης να μείνετε ενυδατωμένοι τρώγοντας. Τα φρούτα και τα λαχανικά όπως τα καρπούζια, πεπόνια, ροδάκινα, νεκταρίνια και αγγούρια έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και συνιστώνται ιδιαίτερα.


Το νερό μετά το οξυγόνο είναι το αμέσως απαραίτητο συστατικό για τη ζωή. Σύμφωνα με μελέτες 2 στα 3 άτομα είναι μερικώς αφυδατωμένα.

Ηλιακό έγκαυμα

Περισσότερο από το ένα τρίτο των ενηλίκων και σχεδόν το 70% των παιδιών παραδέχονται ότι έχουν πάθει ηλιακά εγκαύματα. Γνωρίζετε ήδη την απλή εξήγηση πίσω από το ηλιακό έγκαυμα. Όταν το δέρμα είναι εκτεθειμένο στον ήλιο για ένα χρονικό διάστημα, τελικά καίει, γίνεται κόκκινο και ερεθισμένο. Κάτω από το δέρμα, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Ο ήλιος εκπέμπει τρία μήκη κύματος υπεριώδους φωτός, UVA, UVB και UVC.

Το φως UVC δεν φτάνει στην επιφάνεια της γης. Όμως, οι άλλοι δύο τύποι υπεριώδους φωτός διεισδύουν στο δέρμα. Η βλάβη του δέρματος προκαλείται από τις ακτίνες UVA και UVB. Το ηλιακό έγκαυμα είναι το πιο προφανές σημάδι ότι έχετε εκτεθεί στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά η βλάβη από τον ήλιο δεν είναι πάντοτε ορατή. Κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, το υπεριώδες φως μπορεί να μεταβάλει το DNA, οδηγώντας σε πρόωρη γήρανση του δέρματος. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να προκληθεί καρκίνος του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου και του θανατηφόρου μελανώματος.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Εάν έχετε ηλιακό έγκαυμα, το δέρμα σας γίνεται κόκκινο και πονάει. Σε περίπτωση που το κάψιμο είναι σοβαρό, μπορεί να εμφανιστούν φουσκάλες και οίδημα. Κάποια άλλα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της γρίπης, όπως είναι πυρετός, ρίγη, ναυτία, κεφαλαλγία και αδυναμία. Λίγες μέρες αργότερα, το δέρμα σας θα αρχίσει να ξεφλουδίζει και προκαλεί επιθυμία για ξύσιμο. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα προσπαθεί να απαλλαγεί από τα κύτταρα που έχουν υποστεί βλάβη από τον ήλιο.

Ανακούφιση από το ηλιακό έγκαυμα

Η θεραπεία για τα ηλιακά εγκαύματα έχει διπλό στόχο. Να ανακουφίσει την φλεγμονή του δέρματος και να ελαφρύνει τον πόνο. Κάποιες από τις θεραπείες που μπορείτε να εφαρμόσετε είναι:

 • Εφαρμόστε κρύες κομπρέσες στο δέρμα σας ή κάντε ένα κρύο μπάνιο
 • Τρίψτε ελαφρά την περιοχή με ειδικές κρέμες ή τζελ
 • Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν από το ηλιακό έγκαυμα και τον πόνο
 • Μείνετε ενυδατωμένοι, πίνοντας άφθονο νερό
 • Μέχρι να θεραπευτεί το ηλιακό σας έγκαυμα, προστατευτείτε από τον ήλιο

Μπορεί κάποιοι να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το ηλιακό έγκαυμα μόνοι τους. Όμως εάν παρατηρήσετε κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα, καλέστε το γιατρό σας: 

 • Πυρετό 39 C και άνω
 • Κρυάδες
 • Έντονους πόνους
 • Φουσκάλες που καλύπτουν 20% ή και περισσότερο του σώματος
 • Ξηροστομία, δίψα, μειωμένη ούρηση, ζάλη και κόπωση

Πρόληψη για διακοπές και υγεία

Μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές για την ασφαλή προστασία του δέρματος σας όταν βρίσκεστε έξω:

 • Συμβουλευτείτε το ρολόι σας. Οι ακτίνες του ήλιου είναι ισχυρότερες μεταξύ 10:00 και 16:00. Εάν δεν μπορείτε να παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους αυτές τις ώρες, τουλάχιστον να είστε σε σκιά.
 • Φορέστε τα σωστά ρούχα. Όταν πρέπει να είστε σε εξωτερικούς χώρους, προσπαθείτε να φοράτε καπέλο, ανοιχτόχρωμα ρούχα και γυαλιά ηλίου.
 • Χρησιμοποιήστε αντηλιακό. Εφαρμόστε αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF τουλάχιστον 30, στις εκτεθειμένες περιοχές του δέρματος, που προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB ως εξής:
  • Εφαρμόστε το αντηλιακό 30 λεπτά πριν βγείτε
  • Χρησιμοποιήστε αντηλιακό ακόμα και τις μέρες με συννεφιά, οι ακτίνες UV διαπερνούν τα σύννεφα
  • Επαναλάβετε το αντηλιακό κάθε 2 ώρες ή πιο συχνά εάν κολυμπήσετε

HEALTHLINE NEWSLETTER
Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο NewsLetter μας. Θα σας στέλνουμε ενημερωτικά email, όταν η ομάδα μας δημοσιεύει νέα άρθρα και πληροφορίες για θέματα υγείας.

Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς. Τυχόν πληροφορίες που μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετούνται από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση, παρακαλούμε να μην μας παρέχετε τις πληροφορίες.

Ο υγιής ταξιδιώτης

Τα ταξίδια είναι ένα θαυμάσιο κομμάτι της ζωής. Η επαφή με άλλους πολιτισμούς, η συνάντηση με νέους ανθρώπους και ο τρόπος με τον οποίο ζει ο υπόλοιπος κόσμος είναι μια μοναδική εμπειρία. Όμως, για να μπορέσει ένας ταξιδιώτης να αποκομίσει όλες αυτές τις εμπειρίες που προσφέρουν τα ταξίδια πρέπει να παραμείνει υγιείς. Δείτε παρακάτω κάποιες πληροφορίες για να απολαμβάνετε διακοπές και υγεία.

Ο υγιής ταξιδιώτης είναι προνοητικός

Λάβετε μέτρα για την πρόβλεψη τυχόν ζητημάτων που θα μπορούσαν να προκύψουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Παρακάτω θα βρείτε κάποιες πληροφορίες για να προγραμματίσετε ένα ασφαλές ταξίδι:

 • Μάθετε για το προορισμό σας
 • Επισκεφτείτε το γιατρό σας πριν ταξιδέψετε ιδίως εάν ταξιδέψετε σε αναπτυσσόμενες περιοχές
 • Σκεφτείτε τη κατάσταση της υγείας σας. Είστε πολύ άρρωστος για να ταξιδέψετε;(πρόσφατες ασθένειες, τραυματισμοί ή χειρουργικές επεμβάσεις) 
 • Έχετε ειδικές ανάγκες υγείας; Για παράδειγμα σε περίπτωση που πρόκειται να συνταξιδέψετε με μωρά και μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, άτομα με ειδικές ανάγκες, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Ο υγιής ταξιδιώτης είναι προετοιμασμένος

Κανείς δεν θέλει να σκέφτεται ότι θα αρρωστήσει ή θα τραυματιστεί κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, αλλά μερικές φορές συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Μπορεί να μην είστε σε θέση να αποτρέψετε κάθε ασθένεια ή τραυματισμό, αλλά μπορείτε να προγραμματίσετε από πριν πως θα μπορέσετε να τα αντιμετωπίσετε.

 • Πακετάρετε έξυπνα. Συνταγογραφούμενα φάρμακα, ιατρικές προμήθειες(μετρητής και αναλώσιμα σακχάρου, ινσουλίνες), μη συνταγογραφούμενα φάρμακα(για το πόνο και το πυρετό, αντισταμινικά), προμήθειες για τη πρόληψη ασθενειών(αντηλιακό, απολυμαντικό χεριών), φαρμακείο(θερμόμετρο, γάζες)
 • Σχεδιάστε από πριν για πιθανές ασθένειες και τραυματισμούς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας(εμβολιασμός, ασφάλεια υγείας)
 • Μάθετε τι πρέπει να κάνετε αν αρρωστήσετε ή τραυματιστείτε στο ταξίδι σας(τηλέφωνα γιατρών-κλινικών, τηλέφωνο πρεσβείας εάν βρεθείτε στο εξωτερικό)
 • Μοιραστείτε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το ταξίδι σας(λίστα φαρμάκων, τηλέφωνο του γιατρού σας)

Ο υγιής ταξιδιώτης είναι προστατευτικός

Είναι σημαντικό να προστατεύεται τον εαυτό σας και τους άλλους από πιθανές ασθένειες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Δώστε προσοχή στην υγεία σας ακολουθώντας τα παρακάτω:

 • Χρησιμοποιήστε αντηλιακό και εντομοαπωθητικό σύμφωνα με τις οδηγίες
 • Να είστε προσεκτικοί σχετικά με τα τρόφιμα και το νερό
 • Προσπαθήστε να μην διακινδυνεύσετε την υγεία και την ασφάλεια σας
 • Περιορίστε την πρόσληψη αλκοόλ και μην πίνετε αλκοόλ όταν πρόκειται να οδηγήσετε
 • Φοράτε ζώνη ασφαλείας
 • Φορέστε προστατευτικό εξοπλισμό όταν κάνετε δραστηριότητες περιπέτειας
 • Σεβαστείτε τη χώρα υποδοχής και τους ανθρώπους της ακολουθώντας τους τοπικούς νόμους και τα έθιμα
 • Δώστε προσοχή στην υγεία σας όταν επιστρέψετε στο σπίτι σας

Είναι σημαντικό να παραμείνετε υγιείς στις διακοπές, αλλά και οι διακοπές μπορούν επίσης να σας κρατήσουν υγιείς και ευτυχισμένους.

#EpilegoumeYgeia και στο Instagram μέσα από εικόνες και πρωτότυπο υλικό και μοιραζόμαστε τις #IstoriesYgeias μας!

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και τα Σεπόλια.

Ενημερωθείτε για τα αίτια, κινδύνους, συμπτώματα, επιπλοκές και πρόληψη της ουρολοίμωξης.

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

HealthLine

Ως συντακτική ομάδα του HealthLine.gr δημοσιεύουμε άρθρα με σκοπό να ενημερώσουμε την κοινότητα για θέματα υγείας. Πιστεύουμε ότι η δύναμη της γνώσης μπορεί να αλλάξει στάσεις, ζωές και τελικά τον κόσμο. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο, υγιεινά και ευτυχισμένα.