You are currently viewing Διαβήτης – Τι να ρωτήσω το γιατρό μου;

Διαβήτης – Τι να ρωτήσω το γιατρό μου;

Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στο διαβητολόγο σας για τη θεραπεία του διαβήτη σας

Ένας διαβητολόγος μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη θεραπεία του διαβήτη σας. Όπως ποια συμπτώματα, παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις φαρμάκων να περιμένετε και πώς και πότε να μετράτε το σάκχαρο σας.

Ο διαβήτης μόλις διαγνωστεί, είναι μια δια βίου ασθένεια που προκαλεί υψηλά επίπεδα σακχάρου (γλυκόζη) στο αίμα. Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα ενδέχεται να προκαλέσει βλάβες στα όργανα του σώματος. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό και πολλά άλλα προβλήματα υγείας.

Στους διαβητικούς ασθενείς συστήνεται να λαμβάνουν μέτρα για να ελέγξουν τυχόν συμπτώματα, να αποτρέψουν πιθανές επιπλοκές και να βελτιώσουν τη ζωή τους.

Η αλλαγή της θεραπείας του διαβήτη μπορεί να φαντάζει δύσκολη, ειδικά εάν κάποιος ακολουθεί μια θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις που θα ήταν χρήσιμο να κάνετε στο διαβητολόγο σας για την καλύτερη διαχείριση του διαβήτη σας.


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας;

Ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί ακολουθώντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Αν μάθετε να ζείτε με το διαβήτη αρμονικά τότε θα έχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και βρείτε σύντομα και ενημερωτικά βίντεο για το διαβήτη όπως και για άλλα θέματα υγείας που μπορεί να σας απασχολούν. Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή έτσι ώστε να ενημερώνεστε άμεσα όταν προσθέτουμε νέα βίντεο, like αν σας άρεσαν και share για να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας.

Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
PlayPlay
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
PlayPlay
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
PlayPlay
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
PlayPlay
previous arrow
next arrow
Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
previous arrow
next arrow

1. Ποια είναι τα αναμενόμενα οφέλη της φαρμακευτικής αγωγής μου;

Διαφορετικά φάρμακα λειτουργούν με διάφορους τρόπους βοηθώντας στη διαχείριση του διαβήτη. Ορισμένα φάρμακα βοηθούν το σώμα να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη πιο αποτελεσματικά, ενώ άλλα μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή ινσουλίνης ή να επιβραδύνουν την απορρόφηση της γλυκόζης.

Οι κύριοι στόχοι της θεραπείας του διαβήτη είναι η μείωση των συμπτωμάτων της υπεργλυκαιμίας και η μείωση του κινδύνου μακροχρόνιων επιπλοκών.

Πώς η φαρμακευτική αγωγή που σας προτείνει ο διαβητολόγος σας θα επηρεάσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας; Πως θα βοηθήσει στη μείωση ή τη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σας και ποιες αλλαγές πρόκειται να δείτε τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα;

Η σεμαγλουτίδη είναι το κύριο συστατικό μιας νέας γενιάς φαρμάκων GLP-1, για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 και με πολλά άλλα οφέλη. Διαβάστε περισσότερα.

2. Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες και πώς μπορώ να τις διαχειριστώ;

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και τα φάρμακα για τον διαβήτη μπορεί να έχουν παρενέργειες. Για παράδειγμα, ορισμένα φάρμακα όπως οι σουλφονυλουρίες ή η ινσουλίνη μπορεί να προκαλέσουν πτώση της γλυκόζης στο αίμα (υπογλυκαιμία). Κάποια άλλα, μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα ή ακόμα και αύξηση βάρους.

Ορισμένα φάρμακα για τον διαβήτη μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως:

  • ναυτία
  • ζάλη
  • ασυνήθιστη κόπωση
  • γαστρεντερικά προβλήματα
  • εμετό

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα μετά την έναρξη μιας νέας θεραπείας, μιλήστε με το διαβητολόγο σας. Θα σας βοηθήσει να καταλάβετε εάν αυτά προέρχονται από τη φαρμακευτική σας αγωγή και θα σας συμβουλεύσει πώς να τα αντιμετωπίσετε.

Με την εμφάνιση προηγμένων τεχνολογιών, η διαχείριση του διαβήτη έχει γίνει πιο ακριβής, λιγότερο επεμβατική και ολοένα και ενσωματωμένη στη καθημερινότητα. Διαβάστε περισσότερα.

3. Πότε θα υποχωρήσουν οι παρενέργειες;

Σε πολλές περιπτώσεις, οι παρενέργειες των διαβητικών φαρμάκων βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση φαρμάκων για τον διαβήτη μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12.

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως κόπωση, ζάλη και λιποθυμία.

Εάν οι παρενέργειες επιμένουν μετά από την έναρξη μιας νέας θεραπείας, ρωτήστε το διαβητολόγο σας πότε μπορείτε να περιμένετε βελτίωση ή πότε θα μπορούσατε να εξετάσετε άλλες επιλογές θεραπείας.

Υπάρχουν «φυσιολογικά» επίπεδα σακχάρου; Ο διαβήτης είναι μοναδικός για κάθε άτομο. Τι πρέπει να γνωρίζετε!

4. Πώς και πότε πρέπει να πάρω τα φάρμακα μου;

Ορισμένα φάρμακα λειτουργούν καλύτερα όταν λαμβάνονται συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ή με τα γεύματα. Για παράδειγμα, ορισμένες ινσουλίνες λαμβάνονται πριν από τα γεύματα για τη διαχείριση της μεταγευματικής αύξησης του σακχάρου, ενώ άλλες μπορεί να είναι μακράς δράσης.

Τι γίνεται αν παραλείψω μια δόση; Εάν ξεχάσετε να πάρετε τα φάρμακα σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια. Για παράδειγμα, η παράλειψη μιας δόσης μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ή να καθυστερήσει την αποτελεσματικότητά ενός φαρμάκου.

Δείτε τους τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον που αντιμετωπίζει διαβήτη τύπου 2.

5. Πώς αλληλεπιδρούν τα διαβητικά φάρμακα με τα άλλα φάρμακα μου;

Υπάρχουν φορές που ένα φάρμακο μπορεί να αλληλεπιδράσει αρνητικά με ένα άλλο. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την δραστικότητα του ή ακόμα και να προκαλέσει παρενέργειες.

Οι αλληλεπιδράσεις φαρμάκων συχνά κατηγοριοποιούνται ως φαρμακοδυναμικής ή φαρμακοκινητικής φύσης.

Η φαρμακοδυναμική αλληλεπίδραση φαρμάκου σχετίζεται με την επίδραση του φαρμάκου στον οργανισμό. Ένα παράδειγμα είναι ο συνδυασμός αλκοόλ με φάρμακα που προκαλούν καταστολή.

Από την άλλη, η φαρμακοκινητική αλληλεπίδραση φαρμάκου σχετίζεται με την επίδραση του σώματος στο φάρμακο. Ένα παράδειγμα είναι η αύξηση της συστηματικής συγκέντρωσης ενός φαρμάκου που αποβάλλεται από τους νεφρούς λόγω νεφρικής ανεπάρκειας.

Η φαρμακοκινητική αλληλεπίδραση φαρμάκου μπορεί να προκληθεί από μια αλλαγή στην απορρόφηση, την κατανομή, το μεταβολισμό ή την αποβολή ενός φαρμάκου.

HEALTHLINE NEWSLETTER
Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο NewsLetter μας. Θα σας στέλνουμε ενημερωτικά email, όταν η ομάδα μας δημοσιεύει νέα άρθρα και πληροφορίες για θέματα υγείας.

Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς. Τυχόν πληροφορίες που μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετούνται από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση, παρακαλούμε να μην μας παρέχετε τις πληροφορίες.

6. Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχω τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μου;

Οι τακτικοί έλεγχοι του σακχάρου είναι σημαντικοί για να διαπιστωθεί πόσο καλά λειτουργεί η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε και να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές. Έτσι θα διασφαλίσετε ότι τα προβλήματα εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται έγκαιρα.

Άλλες διαφωτιστικές ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στο διαβητολόγο σας:

  • Πρέπει να μετράω το σάκχαρο μου σε διαφορετικές ώρες της ημέρας;
  • Τι θεωρείται πολύ χαμηλό σάκχαρο(υπογλυκαιμία);
  • Τι θεωρείται πολύ υψηλό σάκχαρο(υπεργλυκαιμία);
  • Τι πρέπει να κάνω εάν το σάκχαρο μου είναι πολύ χαμηλό ή πολύ υψηλό;

Υπογλυκαιμία

Ορισμένα φάρμακα για τον διαβήτη μπορεί να μειώσουν υπερβολικά απότομα το σάκχαρο σας. Η υπογλυκαιμία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως:

  • πείνα
  • εφίδρωση
  • σύγχυση
  • τρόμος

Είναι σημαντικό να ρωτήσετε το διαβητολόγο σας τι πρέπει να κάνετε εάν εμφανίσετε συμπτώματα υπογλυκαιμίας, καθώς αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • απώλεια συνείδησης
  • επιληπτικές κρίσεις
  • κώμα

Υπεργλυκαιμία

Μπορεί να μην αισθανθείτε τα συμπτώματα της υπεργλυκαιμίας άμεσα, ειδικά εάν έχετε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τακτικά.

Τούτου λεχθέντος, ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια υπεργλυκαιμίας περιλαμβάνουν:

  • συχνουρία
  • αυξημένη δίψα
  • αυξημένη πείνα
  • θολή όραση
  • κούραση
  • πληγές που δεν επουλώνονται εύκολα

Με την πάροδο του χρόνου, η μακροχρόνια υπεργλυκαιμία μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα μάτια, τα νεφρά, τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία σας.

Ο διαβήτης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών για πολλές καταστάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφαλικού. Διαβάστε περισσότερα.

7. Χρειάζεται να αλλάξω το πρόγραμμα διατροφής ή άσκησης μου;

Η διατροφή και η άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του διαβήτη.

Συζητήστε με το διαβητολόγο σας ποια είναι η ιδανική διατροφή και πρόγραμμα άσκησης για την περίπτωση σας.

Διατροφή

Η κατανάλωση καλά ισορροπημένων γευμάτων στις σωστές ποσότητες είναι σημαντική για όλους. Για ορισμένα άτομα με διαβήτη τύπου 2, η υιοθέτηση των σωστών διατροφικών αλλαγών μπορεί να διατηρήσει τα επίπεδα γλυκόζης σταθερά χωρίς τη χρήση φαρμάκων.

Ακόμα κι αν αυτό δεν ισχύει για εσάς, η σωστή διατροφή είναι σημαντική για τη διατήρηση της καλής υγείας και των σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Σωματική δραστηριότητα

Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει να ελέγξετε καλύτερα τον διαβήτη σας μειώνοντας την ποσότητα γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος και βοηθώντας το σώμα σας να ανταποκρίνεται καλύτερα στην ινσουλίνη.

Επιπλέον, η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να:

  • Μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση
  • Μειώσετε την «κακή» (LDL) χοληστερόλη σας και αυξήστε την «καλή» (HDL) χοληστερόλη σας
  • Μειώσετε τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό
  • Διατηρήσετε την ευελιξία των αρθρώσεων και τα οστά σας γερά
  • Χάσετε βάρος και σωματικό λίπος
  • Ενισχύσετε την ενέργεια σας
  • Αυξήσετε τη μυική σας δύναμη

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2. Δείτε 10 είδη ασκήσεων για διαβητικούς.

8. Μπορείτε να ελέγξετε τα πόδια μου;

Τα προβλήματα στα πόδια είναι συνηθισμένα σε άτομα με διαβήτη. Εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου όταν το υψηλό σάκχαρο στο αίμα καταστρέφει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία στα πόδια.

Η νευρική βλάβη, που ονομάζεται διαβητική νευροπάθεια, μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, πόνο ή απώλεια αίσθησης στα πόδια σας.

Ο έλεγχος των ποδιών σας θα πρέπει να αποτελεί έναν από τους ετήσιους ελέγχους του διαβήτη σας. Ζητήστε από το διαβητολόγο σας να εξετάσει τα πόδια σας για τυχόν νευρικές ή δερματικές βλάβες.

Διαβάστε πως ο αρρύθμιστος διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεύρα και κακή κυκλοφορία του αίματος, δημιουργώντας προβλήματα στα πόδια (διαβητικό πόδι).

9. Ποια εμβόλια πρέπει να κάνω;

Ο εμβολιασμός είναι σημαντικό μέρος της διατήρησης της καλής υγείας, ειδικά όταν έχετε διαβήτη. Αυτό συμβαίνει επειδή τα άτομα με διαβήτη έχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας που τα εμβόλια μπορούν να αποτρέψουν.

Εάν έχετε διαβήτη, ο εμβολιασμός είναι εξίσου σημαντικός για την υγεία σας όπως η διατροφή και η άσκηση.

Τα άτομα με διαβήτη, καθώς είναι πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για εμβολιασμό. Ορισμένα εμβόλια είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους διαβητικούς ασθενείς, όπως:

  • εμβόλιο κατά της γρίπης
  • εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου
  • εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα
  • εμβόλιο κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού(RSV)

Είναι σημαντικό τα άτομα με διαβήτη να ενημερώνονται διαρκώς για τις δυνατότητες προστασίας τους μέσω του εμβολιασμού και να είναι σε στενή επικοινωνία με το διαβητολόγο τους.

Τα άτομα με διαβήτη, καθώς είναι πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για εμβολιασμό για να αποφύγουν τυχόν επιπλοκές.

10. Θα μπορέσω ποτέ να σταματήσω τη θεραπεία για το διαβήτη μου;

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια. Όμως αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και οι διαβητικοί ασθενείς μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.

Μερικά άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μειώσουν σημαντικά τις δόσεις των αντιδιαβητικών φαρμάκων τους εάν ελέγξουν το σωματικό τους βάρος και αυξήσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Όταν αποκτήσουν το ιδανικό για αυτούς σωματικό βάρος και ακολουθήσουν ένα υγιεινό τρόπο ζωής θα είναι σε θέση να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Εάν προσπαθείτε να περιορίσετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας, διαβάστε πως μπορείτε να ξεκινήσετε τη καταμέτρηση υδατανθράκων.

FAQ – Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι ο διαβήτης;

Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια του παγκρέατος. Φυσιολογικά, το πάγκρεας απελευθερώνει ινσουλίνη στο αίμα. Η ινσουλίνη βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί ως ενέργεια τα σάκχαρα και τα λίπη που διασπώνται από τις τροφές. Όταν ένα άτομο έχει διαβήτη, το πάγκρεας:

– Δεν παράγει ινσουλίνη,
– Παράγει λιγότερη ινσουλίνη
– Παράγει ινσουλίνη, αλλά η ινσουλίνη δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε

Ο διαβήτης είναι μια δια βίου ασθένεια. Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να διαχειριστούν την ασθένεια τους για να παραμείνουν υγιή.

Πως προκαλείται ο διαβήτης;

Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή μηχανισμό που προκαλεί το διαβήτη. Οι ακόλουθοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης του:

– Οικογενειακό ιστορικό με διαβήτη
– Εθνικότητα
– Αυξημένο σωματικό βάρος
– Ηλικία
– Εγκυμοσύνη

Ποια είναι τα κύρια είδη διαβήτη;

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι διαβήτη, ο τύπος 1 και ο τύπος 2.

Διαβήτης τύπου 1: Το πάγκρεας παράγει λίγη ή καθόλου ινσουλίνη. Ένα άτομο με διαβήτη τύπου 1 πρέπει να παίρνει ινσουλίνη για να επιβιώσει. Αυτός ο τύπος εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα νεαρότερης ηλικίας.

Διαβήτης τύπου 2: Η ινσουλίνη παράγεται αλλά δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Εννέα στα δέκα άτομα με διαβήτη έχουν διαβήτη τύπου 2. Αυτός ο τύπος εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και υπέρβαρα.

Μπορεί να θεραπευτεί ο διαβήτης;

Δεν έχει βρεθεί ακόμη η θεραπεία για τον διαβήτη. Ωστόσο, ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί και να ελεγχθεί αποτελεσματικά. Τα περισσότερα άτομα με διαβήτη διαχειρίζονται την ασθένειά τους και ζουν φυσιολογικά.

Χωρίς την κατάλληλη φροντίδα, ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε:

– Καρδιαγγειακό νόσημα
– Νεφροπάθεια
– Οφθαλμική βλάβη
– Ασθένεια των ούλων
– Σοβαρές λοιμώξεις στα πόδια
– Βλάβη στα νεύρα

Προσπαθείτε να χάσετε βάρος αλλά δεν τα καταφέρνετε; Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φταίτε. Διαβάστε πως η αντίσταση στην ινσουλίνη σαμποτάρει την απώλεια βάρους.

Συμπέρασμα

Η αντιμετώπιση του διαβήτη πρέπει να είναι εξατομικευμένη. Δεν είναι στατική και μπορεί να αλλάξει πολλές φορές στη πορεία.

Ρωτήστε το διαβητολόγο σας σχετικά με πιθανές παρενέργειες και πώς να μετράτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας όταν ξεκινήσετε ένα νέο σχέδιο θεραπείας.

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων είναι το κλειδί για την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών επιτρέποντας σας να αναζητήσετε βοήθεια γρήγορα σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα.

Οι θεραπείες για τον διαβήτη εξελίσσονται με γρήγορους ρυθμούς και η ενημέρωση για νέες επιλογές μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάσταση σας.

#EpilegoumeYgeia και στο Instagram μέσα από εικόνες και πρωτότυπο υλικό και μοιραζόμαστε τις #IstoriesYgeias μας!

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.

10 συμβουλές για την πρόληψη των απότομων αυξήσεων του σακχάρου. Διαβάστε περισσότερα.

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

HealthLine

Ως συντακτική ομάδα του HealthLine.gr δημοσιεύουμε άρθρα με σκοπό να ενημερώσουμε την κοινότητα για θέματα υγείας. Πιστεύουμε ότι η δύναμη της γνώσης μπορεί να αλλάξει στάσεις, ζωές και τελικά τον κόσμο. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο, υγιεινά και ευτυχισμένα.