You are currently viewing Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια

Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια

Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια και άλλα προβλήματα των οφθαλμών που σχετίζονται με το διαβήτη

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια σοβαρή επιπλοκή του διαβήτη, που προκαλείται από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα με αποτέλεσμα την καταστροφή του εσωτερικού των ματιών (αμφιβληστροειδή). Μπορεί να προκαλέσει τύφλωση αν παραμείνει αδιάγνωστη και δεν θεραπευτεί έγκαιρα. Ωστόσο, συνήθως χρειάζεται αρκετά χρόνια ώστε να φτάσει στο σημείο όπου θα μπορούσε να απειλήσει την όραση. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια εμφανίζεται συχνότερα στα άτομα με διαβήτη τύπου 1 από ότι με διαβήτη τύπου 2. Αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης σε άτομα ηλικίας 20 έως 65 ετών.

Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να συμβεί αυτό, τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει:

  • Να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη
  • Να ελέγχουν τα μάτια τους στους ειδικούς

Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας;

Ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί ακολουθώντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Αν μάθετε να ζείτε με το διαβήτη αρμονικά τότε θα έχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και βρείτε σύντομα και ενημερωτικά βίντεο για το διαβήτη όπως και για άλλα θέματα υγείας που μπορεί να σας απασχολούν. Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή έτσι ώστε να ενημερώνεστε άμεσα όταν προσθέτουμε νέα βίντεο, like αν σας άρεσαν και share για να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας.

Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
PlayPlay
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
PlayPlay
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
PlayPlay
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
PlayPlay
previous arrow
next arrow
Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
previous arrow
next arrow

Πώς ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει τα μάτια

Ο αμφιβληστροειδής είναι το ευαίσθητο στο φως στρώμα των κυττάρων στο πίσω μέρος του ματιού που μετατρέπει το φως σε ηλεκτρικά σήματα. Τα σήματα αποστέλλονται στον εγκέφαλο που τα μετατρέπει στις εικόνες που βλέπουμε. Ο αμφιβληστροειδής χρειάζεται σταθερή παροχή αίματος, την οποία λαμβάνει μέσω ενός δικτύου μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων. Με την πάροδο του χρόνου, το υψηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα μπορεί να βλάψει αυτά τα αιμοφόρα αγγεία σε 3 κύρια στάδια:

  • μη-παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια – μικρές διογκώσεις αναπτύσσονται στα αιμοφόρα αγγεία, οι οποίες μπορεί να αιμορραγήσουν ελαφρά αλλά συνήθως δεν επηρεάζουν την όραση
  • προ-παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια – επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία, συμπεριλαμβανομένης της αιμορραγίας στο μάτι και χαρακτηρίζεται από την αναπόφευκτη πολλαπλασιαστική μορφή της
  • παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια – τα νέα παθολογικά αγγεία που δημιουργούνται από την αντίδραση του οργανισμού σε αυτή τη κατάσταση είναι πολύ ευαίσθητα και μπορεί να σπάσουν και να αιμορραγήσουν

Ωστόσο, αν κάποιο πρόβλημα με τα μάτια σας αντιμετωπιστεί έγκαιρα, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και η θεραπεία μπορούν να σταματήσουν την επιδείνωση του.


Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αποτελεί μία από τις σοβαρότερες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη. Οι διαβητικοί ασθενείς εμφανίζουν περίπου 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο τύφλωσης από ότι ο γενικός πληθυσμός.

Συμπτώματα Διαβητικής Αμφιβληστροειδοπάθειας

Μπορεί να μην έχετε συμπτώματα στα πρώτα στάδια της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, τα συμπτώματα της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Σκούρες λωρίδες ή ένα κόκκινο φιλμ που εμποδίζει την όραση
  • Θολή όραση
  • Διακυμάνσεις όρασης (αράχνες)
  • Βλάβη της έγχρωμης όρασης
  • Μυοψίες (τα λεγόμενα μυγάκια) και φωταψίες
  • Κακή νυχτερινή όραση και δυσκολία προσαρμογής από έντονο σε χαμηλό φωτισμό
  • Ξαφνική ελάττωση ή και απώλεια όρασης
Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος Άλιμος

Παράγοντες Κινδύνου

Όποιος έχει σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να αναπτύξει διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Ο κίνδυνος ανάπτυξης αυτής της πάθησης των ματιών μπορεί να αυξηθεί ως αποτέλεσμα:

  • της διάρκειας του διαβήτη – όσο περισσότερο υποφέρετε από διαβήτη, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας
  • κακής ρύθμισης του σακχάρου
  • υψηλής πίεσης
  • υψηλής χοληστερίνης
  • εγκυμοσύνης
  • καπνίσματος

Έρευνες σχετίζουν το κοιλιακό λίπος με ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Ενημερωθείτε για τους 5 αποτελεσματικούς τρόπους που μπορεί να το μειώσουν.

Διάγνωση Διαβητικής Αμφιβληστροειδοπάθειας

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια διαγιγνώσκεται με την εξέταση του αμφιβληστροειδούς με βυθοσκόπηση. Κατά την διάρκεια της εξέτασης ο γιατρός σας θα αναζητήσει:

  • Μη φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία
  • Οίδημα, αίμα ή λιπώδη κατάλοιπα στον αμφιβληστροειδή
  • Ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων και ουλές
  • Αιμορραγία στη κολλώδη ουσία που γεμίζει το κέντρο του ματιού
  • Αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς
  • Ανωμαλίες στο οπτικό νεύρο

Επιπλέον, ο γιατρός σας μπορεί να:

  • Ελέγξει την όραση σας
  • Μετρήσει την πίεση των ματιών σας και να ελέγξει για γλαύκωμα
  • Ψάξει για στοιχεία καταρράκτη

Φλουοροαγγειογραφία

Κατά την διάρκεια αυτής της εξέτασης, ο γιατρός θα εγχύσει μια ειδική χρωστική ουσία στη φλέβα του χεριού σας και θα τραβήξει φωτογραφίες καθώς η χρωστική ουσία κυκλοφορεί μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία των ματιών σας. Αφού ληφθεί ένας ικανός αριθμός φωτογραφιών πραγματοποιείται ανάλυση στην παθολογία του οφθαλμικού βυθού.

Οπτική τομογραφία συνοχής

Η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) είναι μια εξέταση αιχμής. Αυτή η δοκιμασία απεικόνισης παρέχει εικόνες εγκάρσιας τομής του αμφιβληστροειδούς και επιτρέπει με βεβαιότητα να εκτιμηθεί το είδος της βλάβης. Επιπρόσθετα, οι εξετάσεις OCT μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η θεραπεία.


Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί να μην έχει συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Έτσι, εάν έχετε διαβήτη, φροντίστε να κάνετε οφθαλμολογικές εξετάσεις κάθε χρόνο.

Θεραπεία Διαβητικής Αμφιβληστροειδοπάθειας

Η θεραπεία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και την σοβαρότητα της, έχει ως στόχο την επιβράδυνση ή τη διακοπή της εξέλιξης της κατάστασης.

Πρόωρη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Εάν έχετε ήπια ή μέτρια μη-παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, μπορεί να μην χρειάζεται άμεση θεραπεία. Ωστόσο, ο γιατρός σας θα παρακολουθεί στενά τα μάτια σας για να καθορίσει πότε μπορεί να χρειαστεί θεραπεία.

Συμβουλευτείτε έναν ειδικό ιατρό (διαβητολόγο) για να διαπιστώσετε εάν υπάρχουν τρόποι βελτίωσης της διαχείρισης του διαβήτη σας. Όταν η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι ήπια ή μέτρια, ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μπορεί συνήθως να επιβραδύνει την εμφάνιση της.

HEALTHLINE NEWSLETTER
Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο NewsLetter μας. Θα σας στέλνουμε ενημερωτικά email, όταν η ομάδα μας δημοσιεύει νέα άρθρα και πληροφορίες για θέματα υγείας.

Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς. Τυχόν πληροφορίες που μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετούνται από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση, παρακαλούμε να μην μας παρέχετε τις πληροφορίες.

Προχωρημένη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Εάν έχετε παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ή οίδημα της ωχράς κηλίδας, θα χρειαστείτε άμεση χειρουργική επέμβαση. Ανάλογα με τα προβλήματα του αμφιβληστροειδή σας, οι επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν:

Φωτοπηξία. Αυτή η θεραπεία με λέιζερ, επίσης γνωστή και ως θεραπεία εστιακού λέιζερ, βοηθά στην απόφραξη των παθολογικών, μη φυσιολογικών νεοαγγείων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα και περιορίζει την ανάπτυξη τους. Η θεραπεία εστιακού λέιζερ γίνεται συνήθως σε μια μόνο συνεδρία. Εάν υπήρχε θολή όραση από οίδημα της ωχράς κηλίδας πριν από την επέμβαση, η θεραπεία μπορεί να μην επιστρέψει την όραση σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλά είναι πιθανό να μειώσει την πιθανότητα επιδείνωσης του οιδήματος της ωχράς κηλίδας.

Παρηθρινική φωτοπηξία. Αυτή η θεραπεία με λέιζερ, επίσης γνωστή ως θεραπεία σκέδασης με λέιζερ, μπορεί να συρρικνώνει τα μη φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αντιμετωπίζονται όλες οι περιοχές του αμφιβληστροειδούς εκτός της ωχράς κηλίδας. Η θεραπεία πραγματοποιείται σε δύο ή περισσότερες συνεδρίες. Η όραση σας θα είναι θολή για περίπου μία ημέρα μετά τη διαδικασία. Ορισμένες απώλειες περιφερειακής όρασης ή νυχτερινής όρασης μετά από τη διαδικασία είναι πιθανές.

Υαλοειδεκτομή. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί μια μικροσκοπική τομή στο μάτι και απομακρύνει το αίμα, το υαλώδες υγρό καθώς και τον ιστό ουλής. Η θεραπεία πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας τοπική ή γενική αναισθησία.

Ενέσιμο φάρμακο στο μάτι. Ο οφθαλμίατρος μπορεί να προτείνει την ένεση φαρμάκου στο υαλοειδές του ματιού. Αυτά τα φάρμακα, που ονομάζονται αναστολείς αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα (VEGF), μπορεί να βοηθήσουν στη διακοπή της ανάπτυξης νέων αιμοφόρων αγγείων.


Παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία για τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, μερικές μέθοδοι μπορούν να αποτρέψουν τη μόνιμη απώλεια όρασης.

Πρόληψη

Η χειρουργική επέμβαση συχνά επιβραδύνει ή σταματά την πρόοδο της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, αλλά δεν είναι θεραπεία. Επειδή ο διαβήτης είναι μια δια βίου κατάσταση, οι μελλοντικές βλάβες του αμφιβληστροειδούς και η απώλεια όρασης είναι ακόμα πιθανές. Για αυτό χρειάζονται τακτικές εξετάσεις των ματιών και φυσικά αποτελεσματική αντιμετώπιση του διαβήτη.

#EpilegoumeYgeia και στο Instagram μέσα από εικόνες και πρωτότυπο υλικό και μοιραζόμαστε τις #IstoriesYgeias μας!

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και τα Σεπόλια.

Μάθετε τη σχέση της λιπώδης διήθησης ήπατος και του διαβήτη.

Διαβάστε έναν ενδιαφέρον Οδηγό για τα Δικαιώματα Διαβητικών Ασθενών.

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

HealthLine

Ως συντακτική ομάδα του HealthLine.gr δημοσιεύουμε άρθρα με σκοπό να ενημερώσουμε την κοινότητα για θέματα υγείας. Πιστεύουμε ότι η δύναμη της γνώσης μπορεί να αλλάξει στάσεις, ζωές και τελικά τον κόσμο. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο, υγιεινά και ευτυχισμένα.