You are currently viewing Κολπική Μαρμαρυγή και Διαβήτης

Κολπική Μαρμαρυγή και Διαβήτης

Πώς μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία σας εάν έχετε κολπική μαρμαρυγή και διαβήτη;

Είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε κολπική μαρμαρυγή εάν αντιμετωπίζετε ήδη διαβήτη. Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν ο διαβήτης προκαλεί απευθείας κολπική μαρμαρυγή, όμως είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Εάν συνυπάρχουν και οι δύο παθήσεις μπορεί να επιβαρύνει περαιτέρω την υγεία σας. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε πως συνδέονται κολπική μαρμαρυγή και διαβήτης.

Τόσο ο διαβήτης τύπου 1 όσο και ο διαβήτης τύπου 2 πιθανότατα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, αν και η σχέση φαίνεται να είναι μεγαλύτερη στον τύπου 2.

Έχει παρατηρηθεί ότι οι άνδρες με διαβήτη τύπου 1 έχουν ελαφρώς υψηλότερο από το μέσο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, αλλά οι γυναίκες με τύπου 1 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο με 50% υψηλότερες πιθανότητες.

Εν τω μεταξύ, φαίνεται μια ισχυρή σχέση μεταξύ του διαβήτη τύπου 2 και της κολπικής μαρμαρυγής. Έχει διαπιστωθεί ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν περίπου 40% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή. Κάποια στοιχειά δείχνουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος.


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας;

Ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί ακολουθώντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Αν μάθετε να ζείτε με το διαβήτη αρμονικά τότε θα έχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και βρείτε σύντομα και ενημερωτικά βίντεο για το διαβήτη όπως και για άλλα θέματα υγείας που μπορεί να σας απασχολούν. Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή έτσι ώστε να ενημερώνεστε άμεσα όταν προσθέτουμε νέα βίντεο, like αν σας άρεσαν και share για να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας.

Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
PlayPlay
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
PlayPlay
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
PlayPlay
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
PlayPlay
previous arrow
next arrow
Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
previous arrow
next arrow

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένας ακανόνιστος(αρρυθμία) και συχνά πολύ γρήγορος καρδιακός ρυθμός. Μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους αίματος στην καρδιά. Επιπλέον, αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων επιπλοκών που σχετίζονται με την καρδιά.

Όταν έχουμε κολπική μαρμαρυγή, οι άνω κοιλότητες της καρδιάς χτυπούν ακανόνιστα. Σε πολλούς ανθρώπους, η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να μην εμφανίσει συμπτώματα. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει γρήγορους καρδιακούς παλμούς, δύσπνοια ή ζάλη.

Τα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να είναι προσωρινά ή επίμονα που συνήθως δεν είναι απειλητικά για τη ζωή.

Όμως δεν παύει να είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας που χρειάζεται την κατάλληλη θεραπεία για την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών.

Προσπαθείτε να χάσετε βάρος αλλά δεν τα καταφέρνετε; Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φταίτε. Διαβάστε πως η αντίσταση στην ινσουλίνη σαμποτάρει την απώλεια βάρους.

Συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής

Τα συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • αίσθημα γρήγορου, κυματιστού ή δυνατού καρδιακού παλμού
 • πόνο στο στήθος
 • ζάλη
 • κούραση
 • λιποθυμία
 • μειωμένη ικανότητα άσκησης
 • δυσκολία στην αναπνοή
 • αδυναμία

Ορισμένοι άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή δεν παρατηρούν κανένα σύμπτωμα.

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να είναι:

 • Παροξυσμική. Τα συμπτώματα είναι προσωρινά και συνήθως διαρκούν από λίγα λεπτά έως ώρες. Κάποιοι εμφανίζουν συμπτώματα για μια εβδομάδα. Τα επεισόδια μπορεί να συμβούν επανειλημμένα και μπορεί να υποχωρήσουν από μόνα τους. Σε κάποιες περιπτώσεις με παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή χρειάζεται θεραπεία.
 • Εμμένουσα. Ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός είναι σταθερός και δεν επανέρχεται από μόνος του. Διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα. Εάν διαρκεί περισσότερο από δώδεκα μήνες ονομάζεται μεγάλης διάρκειας. Εάν εμφανιστούν συμπτώματα, απαιτείται ιατρική αντιμετώπιση για τη διόρθωση του καρδιακού ρυθμού.
 • Μόνιμη. Σε αυτόν τον τύπο κολπικής μαρμαρυγής, ο ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός δεν μπορεί να επαναρυθμιστεί. Απαιτείται φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και για την πρόληψη θρόμβων αίματος.

Έρευνες σχετίζουν το κοιλιακό λίπος με ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Ενημερωθείτε για τους 5 αποτελεσματικούς τρόπους που μπορεί να το μειώσουν.

Αιτίες κολπικής μαρμαρυγής

Ο κίνδυνος για κολπική μαρμαρυγή αυξάνεται με την ηλικία. Η υψηλή αρτηριακή πίεση επίσης ευθύνεται για περίπου 1 στις 5 περιπτώσεις κολπικής μαρμαρυγής.

Οι παράγοντες κινδύνου για την κολπική μαρμαρυγή περιλαμβάνουν:

 • προχωρημένη ηλικία
 • υψηλή πίεση του αίματος
 • παχυσαρκία
 • ευρωπαϊκή καταγωγή
 • διαβήτης
 • ισχαιμική καρδιακή νόσος
 • υπερθυρεοειδισμός
 • χρόνια νεφρική νόσος
 • μέτρια έως βαριά χρήση αλκοόλ
 • κάπνισμα
 • διάταση των κόλπων στην αριστερή πλευρά της καρδιάς

Εάν προσπαθείτε να περιορίσετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας, διαβάστε πως μπορείτε να ξεκινήσετε τη καταμέτρηση υδατανθράκων.

Πως ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής;

Πιστεύεται ότι η σύνδεση τους δεν είναι τυχαία. Πιθανοί λόγοι για τους οποίους ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της κολπικής μαρμαρυγής περιλαμβάνουν:

 • Ο διαβήτης είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για πολλούς τύπους καρδιακών παθήσεων. Ακόμα κι αν δεν έχετε κολπική μαρμαρυγή, οι διαβητικοί έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό σε σχέση με νεότερα άτομα που δεν αντιμετωπίζουν διαβήτη.
 • Αρκετοί παράγοντες κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή και διαβήτη επικαλύπτονται. Αυτά περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση και την υψηλή χοληστερίνη.
 • Ο διαβήτης προξενεί σωματικές αλλαγές που μπορεί να προκαλέσουν κολπική μαρμαρυγή. Ο διαβήτης μπορεί να επιφέρει μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία. Αυτές οι αλλαγές, με τη σειρά τους, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κολπική μαρμαρυγή. Για παράδειγμα, ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αυξήσει την ποσότητα του λίπους στους άνω θαλάμους της καρδιάς (κόλποι), κάτι που μπορεί να επηρεάσει τα σήματα που επιτρέπουν στα κύτταρα αυτής της περιοχής να επικοινωνούν μεταξύ τους. Η αντίσταση στην ινσουλίνη, κάτι που συμβαίνει στο διαβήτη τύπου 2, μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτό το πρόβλημα.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι συχνές σε άτομα με διαβήτη. Οι διαβητικοί ασθενείς έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Είναι η κολπική μαρμαρυγή και διαβήτης ένας επικίνδυνος συνδυασμός;

Η κολπική μαρμαρυγή από μόνη της είναι μια επικίνδυνη κατάσταση υγείας επειδή αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, θρόμβων αίματος και εγκεφαλικού. Τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή έχουν τρεις με πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό.

Από την άλλη, ο διαβήτης αυξάνει επίσης σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, εκτός από άλλα προβλήματα, όπως νεφρική νόσο, προβλήματα στα πόδια, οφθαλμικές παθήσεις και νευρική βλάβη. Όταν συνυπάρχει κολπική μαρμαρυγή και διαβήτης, είναι πιο πιθανό να:

 • εμφανιστούν οξεία συμπτώματα και γενικά χαμηλότερη ποιότητα ζωής σε σύγκριση με εκείνους που έχουν μόνο κολπική μαρμαρυγή
 • προκληθεί εγκεφαλικό
 • επέλθει πρόωρος θάνατος από οποιονδήποτε λόγο
 • μην γνωρίζετε ότι έχετε συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής και άρα να μην συνειδητοποιήσετε ότι κατάσταση χειροτερεύει ή ότι δεν ελέγχεται σωστά

HEALTHLINE NEWSLETTER
Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο NewsLetter μας. Θα σας στέλνουμε ενημερωτικά email, όταν η ομάδα μας δημοσιεύει νέα άρθρα και πληροφορίες για θέματα υγείας.

Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς. Τυχόν πληροφορίες που μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετούνται από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση, παρακαλούμε να μην μας παρέχετε τις πληροφορίες.

Πώς μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία σας εάν αντιμετωπίζετε κολπική μαρμαρυγή και διαβήτη;

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν κολπική μαρμαρυγή και διαβήτη έχουν ως άμεση προτεραιότητα την βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας, όταν αυτή επηρεάζεται.

Φαρμακευτική αγωγή

Ακολουθήστε τη φαρμακευτική αγωγή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Αυτή πιθανότατα θα περιλαμβάνει ένα αντιπηκτικό αίματος (για να μειώσει τον κίνδυνο θρόμβων) καθώς και αγωγή για την ρύθμιση του καρδιακού σας ρυθμού.

Εάν έχετε επίσης διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, θα χρειαστείτε φαρμακευτική αγωγή που θα μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που θα βοηθήσουν τόσο στη ρύθμιση του διαβήτη όσο και της κολπικής μαρμαρυγής σας.

Έλεγχος σακχάρου στου αίμα

Παρακολουθήστε προσεκτικά το σάκχαρο σας. Ο διαβήτης είναι πιο επικίνδυνος όταν δεν ελέγχεται καλά. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που έχουν καλό γλυκαιμικό έλεγχο διατρέχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή. Αντιθέτως, όσοι έχουν κακό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα τους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.

Συμπληρωματικά, φαίνεται ότι η διατήρηση των υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα έχει επίσης σημασία στα άτομα που έχουν ήδη διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή.

Τρόπος ζωής

Τα άτομα με διαβήτη που ακολουθούν τακτικά ένα μέτριο έως έντονο πρόγραμμα σωματικής δραστηριότητας έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή. Επίσης, οι μη καπνιστές και όσοι καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή σε σχέση με τους καπνιστές και εκείνους που κατανάλωναν αλκοόλ σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Έλεγχος σωματικού βάρους

Η παχυσαρκία φαίνεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής έως και 50%. Στον αντίποδα, η απώλεια μόλις 10% του σωματικού σας βάρους, εάν έχετε ήδη κολπική μαρμαρυγή, μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της καρδιακής σας πάθησης. Η παχυσαρκία είναι επίσης ένας πολύ γνωστός παράγοντας κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Διαβάστε πως ο αρρύθμιστος διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεύρα και κακή κυκλοφορία του αίματος, δημιουργώντας προβλήματα στα πόδια (διαβητικό πόδι).

Εν κατακλείδι

Εάν έχετε διαβήτη και αντιμετωπίζετε συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό σας. Πιθανότητα θα χρειαστούν αλλαγές στον τρόπο ζωής, υγιεινή διατροφή και φαρμακευτική αγωγή.

Όποτε είναι δυνατόν, καταναλώστε υγιεινές τροφές, παραμείνετε σωματικά δραστήριοι και κάνετε ότι καλύτερο μπορείτε για να διαχειριστείτε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης σας.

Εάν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη δεν σημαίνει ότι θα εμφανίσετε και άλλες παθήσεις, όπως είναι οι καρδιακές.

Διαχειριστείτε τους δικούς σας παράγοντες κινδύνου και βελτιώστε την υγεία της καρδιάς σε συνεργασία πάντα με το γιατρό σας έτσι ώστε να δημιουργήσετε ένα σχέδιο θεραπείας που θα είναι κατάλληλο για εσάς.

#EpilegoumeYgeia και στο Instagram μέσα από εικόνες και πρωτότυπο υλικό και μοιραζόμαστε τις #IstoriesYgeias μας!

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.

Πως σχετίζονται ο διαβήτης και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Διαβάστε περισσότερα.

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

HealthLine

Ως συντακτική ομάδα του HealthLine.gr δημοσιεύουμε άρθρα με σκοπό να ενημερώσουμε την κοινότητα για θέματα υγείας. Πιστεύουμε ότι η δύναμη της γνώσης μπορεί να αλλάξει στάσεις, ζωές και τελικά τον κόσμο. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο, υγιεινά και ευτυχισμένα.