10 Συμβουλές για την Πρόληψη των Απότομων Αυξήσεων του Σακχάρου
Η ζωή με διαβήτη απαιτεί τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, μπορεί να μην σκεφτόμαστε πάντα τι συμβαίνει στα επίπεδα σακχάρου μας αμέσως μετά το φαγητό. Παρά το γεγονός ότι είναι πολύ φυσιολογικό για όλους τους ανθρώπους, πόσο μάλλον για τους διαβητικούς, να έχουν προσωρινά αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα.
Οι αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα συμβαίνουν όταν το σάκχαρο αυξάνεται και στη συνέχεια πέφτει απότομα μετά το φαγητό.
Βραχυπρόθεσμα, μπορεί να προκαλέσουν λήθαργο και πείνα. Με την πάροδο του χρόνου, το σώμα μπορεί να μην είναι σε θέση να μειώσει αποτελεσματικά το σάκχαρο στο αίμα, οδηγώντας σε διαβήτη τύπου 2.
Οι αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα μπορούν επίσης να προκαλέσουν τη σκλήρυνση και στένωση των αιμοφόρων αγγείων, που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.
Διατηρήσετε το σάκχαρο σας σταθερό κάνοντας αλλαγές στη διατροφή σας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της κατανάλωσης ζάχαρης και των επεξεργασμένων υδατανθράκων, πίνοντας αρκετό νερό και κάνοντας τακτική άσκηση.
Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας;
Ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί ακολουθώντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Αν μάθετε να ζείτε με το διαβήτη αρμονικά τότε θα έχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και βρείτε σύντομα και ενημερωτικά βίντεο για το διαβήτη όπως και για άλλα θέματα υγείας που μπορεί να σας απασχολούν. Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή έτσι ώστε να ενημερώνεστε άμεσα όταν προσθέτουμε νέα βίντεο, like αν σας άρεσαν και share για να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας.
Τι προκαλεί την απότομη αύξηση του σακχάρου;
Απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα έχουμε όταν τα επίπεδα γλυκόζης αυξάνονται αμέσως μετά το φαγητό. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο για όλους τους ανθρώπους μετά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν υδατάνθρακες. Όταν συμβεί αυτό, δύο σημαντικές αντιδράσεις λαμβάνουν χώρα στο πάγκρεας: η άμεση απελευθέρωση ινσουλίνης και η άμεση απελευθέρωση μιας ορμόνης που ονομάζεται αμυλίνη.
Η ινσουλίνη δρα γρήγορα για να μετακινήσει τη γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος προς τα κύτταρα. Αυτό διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Η αμυλίνη βοηθά στην αποφυγή της τροφής από το να φτάσει πολύ γρήγορα στο λεπτό έντερο (όπου απορροφώνται τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά).
Τις περισσότερες φορές, η αύξηση της γλυκόζης αίματος μετά το γεύμα είναι προσωρινή, ακόμη και ελάχιστα αισθητή.
Όμως, στα άτομα με διαβήτη αυτές οι φυσιολογικές αντιδράσεις μετά από ένα γεύμα παρεμποδίζονται. Πιο συγκεκριμένα, σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη, αλλά τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται σε αυτήν όπως θα έπρεπε. Μια κατάσταση που ονομάζουμε αντίσταση στην ινσουλίνη.
Δεδομένου ότι η γλυκόζη δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα, το επίπεδο σακχάρου στο αίμα αυξάνεται απότομα. Οι διαβητικοί (τύπου 1 ή τύπου 2) που υποβάλλονται σε ινσουλινοθεραπεία συνήθως παρουσιάζουν σημαντική καθυστέρηση στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, επειδή μπορεί να χρειαστούν έως και 15 λεπτά για να αρχίσει να λειτουργεί η ινσουλίνη. Οι διαβητικοί επίσης είτε δεν παράγουν καθόλου αμυλίνη, είτε όχι σε επαρκείς ποσότητες. Αυτό κάνει την τροφή τους να απορροφηθεί πολύ πιο γρήγορα από το συνηθισμένο.
Ως αποτέλεσμα της καθυστερημένης απελευθέρωσης ινσουλίνης και του ταχύτερου ρυθμού πέψης, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται απότομα αμέσως μετά το φαγητό. Μόλις αρχίσει τελικά η ινσουλίνη να παρεμβαίνει, έχουμε ταχεία πτώση του σακχάρου στο αίμα. Ενδεικτικά σημάδια μιας απότομης αύξησης της γλυκόζης που ακολουθείται από απότομη πτώση είναι: ευερεθιστότητα, νωθρότητα, πείνα, δίψα, λιγούρα και αδυναμία συγκέντρωσης και προσοχής.
Προσπαθείτε να χάσετε βάρος αλλά δεν τα καταφέρνετε; Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φταίτε. Διαβάστε πως η αντίσταση στην ινσουλίνη σαμποτάρει την απώλεια βάρους.
Γιατί είναι σημαντικό να μειωθεί το μέγεθος και η διάρκεια αυτών των απότομων αυξήσεων του σακχάρου;
Με την πάροδο του χρόνου, οι επαναλαμβανόμενες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, αυξάνουν την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη(HbA1c). Η HbA1c μας δείχνει το μέσο όρο του σακχάρου στο αίμα σε μια περίοδο τριών μηνών. Η αυξημένη HbA1c έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο πολλών επιπλοκών στην υγεία.
Τα συχνά υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα μπορεί να επιδεινώσουν την νεφρική νόσο και να επιταχύνουν την εξέλιξη της αμφιβληστροειδοπάθειας. Οι διαβητικοί τύπου 2 μπορεί να αντιμετωπίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα όταν εμφανίζονται συχνά αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.
Η γνωστική έκπτωση, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου άνοιας, έχει επίσης συσχετιστεί με τις συχνές αυξήσεις και τις μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Άλλες βραχυπρόθεσμες επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, γνωστική εξασθένηση, μειωμένη φυσική ικανότητα και αλλαγές στη διάθεση.
Οι πιθανές επιπλοκές του διαβήτη αυξάνουν το κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών. Διαβάστε πως συνδέονται διαβήτης και κατάθλιψη.
10 συμβουλές για την πρόληψη των απότομων αυξήσεων του σακχάρου
Η μείωση των αυξήσεων του μεταγευματικού σακχάρου στο αίμα μπορεί να επιτευχθεί με φαρμακευτική αγωγή και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Ο διαβητολόγος σας θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε την κατάλληλη θεραπεία για την περίπτωση σας.
Η σωστή φαρμακευτική αγωγή θα βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά σας να ελέγχετε τις μεταγευματικές αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ για την διαχείριση του διαβήτη. Η διατροφή και η άσκηση παίζουν επίσης μεγάλο ρόλο.
1. Διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες
Οι υδατάνθρακες προκαλούν την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Αρχικά διασπώνται σε απλά σάκχαρα και στη συνέχεια εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος.
Καθώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται, το πάγκρεας απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται ινσουλίνη, η οποία ωθεί τα κύτταρα να απορροφήσουν τη γλυκόζη από το αίμα. Έτσι προκαλείται πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Η κατανάλωση μιας διατροφής χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.
Μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων έχει επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι βοηθά στην απώλεια βάρους, μειώνοντας έτσι το σάκχαρο στο αίμα.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειώσετε την πρόσληψη υδατανθράκων, συμπεριλαμβανομένης της καταμέτρησης των υδατανθράκων.
Μάθετε πως να διαχειριστείτε το διαβήτη σας και να αποκτήσετε καλή υγεία επιλέγοντας τις κατάλληλες τροφές.
2. Καταναλώστε λιγότερους επεξεργασμένους υδατάνθρακες
Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, είναι σάκχαρα ή επεξεργασμένα δημητριακά. Μερικές πηγές επεξεργασμένων υδατανθράκων περιλαμβάνουν:
- επιτραπέζια ζάχαρη
- λευκό ψωμί
- λευκό ρύζι
- αναψυκτικά
- καραμέλες
- δημητριακά πρωινού
- επιδόρπια
Από τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες έχουν αφαιρεθεί σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.
Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη επειδή αφομοιώνονται πολύ εύκολα και γρήγορα από τον οργανισμό. Αυτό οδηγεί σε αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.
Ο γλυκαιμικός δείκτης των υδατανθράκων ποικίλλει. Διάφοροι παράγοντες μπορεί να τον επηρεάσουν, όπως η ωρίμανση, συνοδευτικές τροφές και ο τρόπος προετοιμασίας τους.
Γενικά, τα τρόφιμα ολικής αλέσεως έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, όπως και τα περισσότερα φρούτα, τα μη αμυλούχα λαχανικά και τα όσπρια.
Η μετάβαση στην υγιεινή διατροφή δεν πρέπει να είναι η επιλογή όλα ή τίποτα. Ξεκινήστε κάνοντας μικρές αλλαγές ακολουθώντας τις 14 Συμβουλές για Υγιεινή Διατροφή.
3. Μειώστε την πρόσληψη ζάχαρης
Ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει καθημερινά περίπου 17 κουταλάκια του γλυκού (71 γραμμάρια) πρόσθετης ζάχαρης. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 270 θερμίδες.
Ενώ μέρος αυτής της ποσότητας προέρχεται από την επιτραπέζια ζάχαρη, το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από επεξεργασμένα και παρασκευασμένα τρόφιμα, όπως γλυκίσματα και αναψυκτικά.
Το σώμα δεν έχει καμία διατροφική ανάγκη για πρόσθετη ζάχαρη, είναι απλώς κενές θερμίδες.
Αυτά τα απλά σάκχαρα απορροφούνται πολύ γρήγορα, προκαλώντας σχεδόν άμεση αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση ζάχαρης σχετίζεται με την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη.
Διαβάστε προσεκτικά τα συστατικά των προϊόντων πριν τα αγοράσετε. Τα τρόφιμα πρέπει να εμφανίζουν την ποσότητα των πρόσθετων σακχάρων που περιέχουν σε γραμμάρια και ως ποσοστό της συνιστώμενης ημερήσιας μέγιστης πρόσληψης.
Μια εναλλακτική επιλογή για να σταματήσετε εντελώς τη ζάχαρη είναι να την αντικαταστήσετε με υποκατάστατα ζάχαρης.
Διαβάστε πως ο αρρύθμιστος διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεύρα και κακή κυκλοφορία του αίματος, δημιουργώντας προβλήματα στα πόδια (διαβητικό πόδι).
4. Διατηρείστε το σωματικό σας βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα
Επί του παρόντος, στην Ελλάδα ένας στους δύο άνδρες και μία στις τρεις γυναίκες είναι υπέρβαροι, ενώ ένα στα έξι άτομα είναι παχύσαρκοι. Εκτιμάται ότι η συχνότητα παχυσαρκίας θα αυξηθεί προοδευτικά με αποτέλεσμα το 2035, το 39% των ενηλίκων να είναι παχύσαρκοι.
Η παχυσαρκία ή το υπερβολικό βάρος δυσκολεύει το σώμα να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη και να ελέγξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα και σε αντίστοιχο υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Οι ακριβείς τρόποι λειτουργίας είναι ακόμα ασαφείς, αλλά υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν την παχυσαρκία με την αντίσταση στην ινσουλίνη και την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.
Η απώλεια βάρους, ακόμα και μεταξύ 5% – 10%, βελτιώνει σημαντικά τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος της βιταμίνης D στη ρύθμιση του διαβήτη και στην πρόληψη ασθενειών; Διαβάστε περισσότερα.
5. Τακτική σωματική δραστηριότητα
Η άσκηση βοηθά στον έλεγχο των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα αυξάνοντας την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη.
Αναγκάζει επίσης τα μυϊκά κύτταρα να απορροφήσουν τη γλυκόζη από το αίμα, βοηθώντας στη μείωση των επιπέδων σακχάρου.
Τόσο η άσκηση υψηλής όσο και μέτριας έντασης μπορεί να μειώσει τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.
Είτε ασκείστε με άδειο είτε με γεμάτο στομάχι η σωματική δραστηριότητα έχει θετική επίδραση στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Η σωματική δραστηριότητα έχει επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι βοηθά στην απώλεια βάρους, βοηθώντας περαιτέρω στη διαχείριση των απότομων αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα.
Δείτε πως η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2.
6. Καταναλώστε περισσότερες φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες αποτελούνται από μέρη που το σώμα αφομοιώνει με αργούς ρυθμούς. Χωρίζονται σε δύο κύριες ομάδες: διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες, ειδικότερα, βοηθούν στη διαχείριση των απότομων αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα.
Σχηματίζουν μια γέλη που βοηθά στην επιβράδυνση της απορρόφησης των υδατανθράκων στο έντερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια σταθερή άνοδο και πτώση του σακχάρου στο αίμα και όχι μια απότομη αύξηση.
Οι φυτικές ίνες επίσης σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας την όρεξη για επιπλέον πρόσληψη τροφής.
Καλές πηγές διαλυτών ινών περιλαμβάνουν:
- βρώμη
- ξηροί καρποί
- όσπρια
- ορισμένα φρούτα, όπως μήλα, πορτοκάλια και βατόμουρα
- λαχανικά
Η σεμαγλουτίδη είναι το κύριο συστατικό μιας νέας γενιάς φαρμάκων GLP-1, για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 και με πολλά άλλα οφέλη. Διαβάστε περισσότερα.
7. Πιείτε περισσότερο νερό
Η μειωμένη κατανάλωση νερού μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.
Η αφυδάτωση προκαλεί το σώμα να παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται βαζοπρεσίνη. Έτσι, τα νεφρά κατακρατούν υγρά και εμποδίζουν το σώμα να αποβάλει την περίσσεια γλυκόζη στα ούρα. Προτρέπει επίσης το συκώτι να απελευθερώσει περισσότερη γλυκόζη στο αίμα.
Το πόσο νερό πρέπει να πίνετε είναι συχνά αντικείμενο συζήτησης. Ουσιαστικά, εξαρτάται από το άτομο. Φροντίστε πάντα να πίνετε αμέσως μόλις διψάσετε και να αυξάνετε την πρόσληψη νερού κατά τη διάρκεια των ζεστών ημερών ή κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς. Τυχόν πληροφορίες που μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετούνται από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση, παρακαλούμε να μην μας παρέχετε τις πληροφορίες.
9. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε χρώμιο και μαγνήσιο
Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα συνδέονται με ελλείψεις σε μέταλλα όπως το χρώμιο και το μαγνήσιο.
Χρώμιο
Το χρώμιο είναι ένα μέταλλο που χρειάζεστε σε μικρές ποσότητες.
Ενισχύει τη δράση της ινσουλίνης βοηθώντας στον έλεγχο των αυξήσεων του σακχάρου, ενθαρρύνοντας τα κύτταρα να απορροφήσουν τη γλυκόζη από το αίμα.
Οι συνιστώμενες διατροφικές προσλήψεις σε χρώμιο ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία και το φύλο.
Πλούσιες πηγές τροφών σε χρώμιο περιλαμβάνουν:
- μπρόκολο
- αλεύρι ολικής άλεσης
- πράσινα φασόλια
- ντομάτες
- καρύδια Βραζιλίας
- φουντούκια
- μανιτάρια
Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο είναι ένα άλλο μεταλλικό στοιχείο που έχει συνδεθεί με τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Ο συνδυασμός χρωμίου και μαγνησίου φαίνεται να αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Οι συνιστώμενες διατροφικές προσλήψεις σε μαγνήσιο ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Πλούσιες πηγές τροφών σε μαγνήσιο περιλαμβάνουν:
- όσπρια
- ψάρι
- αβοκάντο
- δημητριακά ολικής άλεσης
- μπρόκολο
- πράσινα φυλλώδη λαχανικά
- αμύγδαλα
Με την εμφάνιση προηγμένων τεχνολογιών, η διαχείριση του διαβήτη έχει γίνει πιο ακριβής, λιγότερο επεμβατική και ολοένα και ενσωματωμένη στη καθημερινότητα. Διαβάστε περισσότερα.
10. Αλλαγές του τρόπου ζωής
Πριν αποκτήσετε διαβήτη, ανεξάρτητα από το τι τροφές καταναλώνατε ή το πόσο δραστήριοι ήσασταν, τα επίπεδα γλυκόζης (σάκχαρο) στο αίμα σας παρέμεναν εντός ενός φυσιολογικού εύρους.
Όμως με τον διαβήτη, πολλοί παράγοντες μπορούν να αλλάξουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας.
Για να μειώσετε τις απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα σας, υιοθετήστε επίσης αυτούς τους παράγοντες του τρόπου ζωής:
Επίπεδα στρες
Το άγχος μπορεί να βλάψει την υγεία σας με διάφορους τρόπους, προκαλώντας πονοκεφάλους, αυξημένη αρτηριακή πίεση και άγχος. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου.
Καθώς τα επίπεδα του στρες αυξάνονται, το σώμα σας απελευθερώνει ορισμένες ορμόνες. Το αποτέλεσμα είναι να απελευθερώσετε την αποθηκευμένη ενέργεια με τη μορφή γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος σας ως απόκριση μάχης ή φυγής.
Είναι σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη να λαμβάνουν μέτρα που ενισχύουν την ψυχική τους ευεξία.
Ποιοτικός ύπνος
Τόσο ο πολύ λίγος όσο και ο πολύς ύπνος έχουν συσχετιστεί με κακό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Ακόμη και ένα ή δύο ανήσυχες νύχτες μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.
Ο βραδινός ύπνος λιγότερων από 7 ώρες δυσκολεύει τη διαχείριση του διαβήτη.
Ο πολύ λίγος ύπνος:
- αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη
- αυξάνει την όρεξη την επόμενη μέρα
- μειώνει το πόσο ικανοποιημένοι και γεμάτοι νιώθετε μετά το φαγητό
- αυξάνει τη λαχτάρα για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ζάχαρη
- κάνει πιο δύσκολη την απώλεια βάρους
- ανεβάζει την αρτηριακή πίεση
- αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής
- μειώνει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος
- αυξάνει τον κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης
Αλκοόλ
Τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν συχνά πολλή πρόσθετη ζάχαρη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα ανάμεικτα ποτά και κοκτέιλ, τα οποία μπορούν να περιέχουν έως και 30 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα.
Η ζάχαρη στα αλκοολούχα ποτά προκαλεί αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα με τον ίδιο τρόπο όπως η προσθήκη ζάχαρης στα τρόφιμα.
Τα περισσότερα αλκοολούχα ποτά έχουν επίσης μικρή ή καθόλου θρεπτική αξία. Όπως και με την προσθήκη ζάχαρης, είναι κενές θερμίδες και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο υπεργλυκαιμίας.
Υπάρχουν «φυσιολογικά» επίπεδα σακχάρου; Ο διαβήτης είναι μοναδικός για κάθε άτομο. Τι πρέπει να γνωρίζετε!
Συμπέρασμα
Απλές διατροφικές αλλαγές, όπως μια διατροφή που δίνει έμφαση στα δημητριακά ολικής αλέσεως και τις φυτικές ίνες και αποφεύγει τα πρόσθετα σάκχαρα και τα επεξεργασμένα δημητριακά, μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.
Η τακτική σωματική δραστηριότητα, η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και η κατανάλωση άφθονου νερού μπορούν επίσης να έχουν πρόσθετα οφέλη στην υγεία σας πέρα από τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας.
Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας ή παίρνετε φάρμακα, μιλήστε με το διαβητολόγο σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στη διατροφή σας.
Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτές οι αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσουν τον κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη ή του διαβήτη τύπου 2.
#EpilegoumeYgeia και στο Instagram μέσα από εικόνες και πρωτότυπο υλικό και μοιραζόμαστε τις #IstoriesYgeias μας!
Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.
Αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτης είναι το ίδιο; Διαβάστε περισσότερα.