You are currently viewing Διαβήτης και Κάπνισμα

Διαβήτης και Κάπνισμα

Πως το κάπνισμα επηρεάζει το διαβήτη;

Για τα άτομα με διαβήτη, το κάπνισμα είναι ένας σοβαρός παράγοντας κινδύνου για πολλά προβλήματα υγείας. Αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει διαβήτη τύπου 2.

Το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα επιπλοκών, πολλές από τις οποίες είναι επίσης και επιπλοκές του διαβήτη. Είναι παγκοσμίως η κύρια αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στοιχίζει τη ζωή σε περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, περιλαμβάνοντας 1,2 εκατομμύρια θανάτων μη καπνιστών, που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα.

Το κάπνισμα δεν είναι καλό για την υγεία κανενός. Όμως, διαβήτης και κάπνισμα είναι ένας ιδιαίτερα κακός συνδυασμός. Εάν έχετε διαβήτη, η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τη γενική υγεία σας και για τον έλεγχο του διαβήτη σας.


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας;

Ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί ακολουθώντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Αν μάθετε να ζείτε με το διαβήτη αρμονικά τότε θα έχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube και βρείτε σύντομα και ενημερωτικά βίντεο για το διαβήτη όπως και για άλλα θέματα υγείας που μπορεί να σας απασχολούν. Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή έτσι ώστε να ενημερώνεστε άμεσα όταν προσθέτουμε νέα βίντεο, like αν σας άρεσαν και share για να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας.

Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
PlayPlay
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
PlayPlay
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
PlayPlay
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
PlayPlay
previous arrow
next arrow
Πως ξέρεις ότι έχεις διαβήτη;
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Ποια είναι η διαφορά;
10 Τρόποι για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2
Πως επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες;
previous arrow
next arrow

Διαβήτης και κάπνισμα

Οι επιλογές του τρόπου ζωής αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον διαβήτη και τις επιπλοκές του. Το κάπνισμα είναι μία από αυτές τις επιλογές.

Όσοι καπνίζουν έχουν 30-40% περισσότερες πιθανότητες από αυτούς που δεν καπνίζουν να εμφανίσουν διαβήτη. Μάλιστα, όσο περισσότερα τσιγάρα καπνίζετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον, το κάπνισμα κάνει πιο δύσκολη τη διαχείριση του διαβήτη για όσους πάσχουν ήδη.

Οι κίνδυνοι του καπνίσματος περιλαμβάνουν:

 • βλάβη σε κύτταρα και ιστούς, αυξάνοντας τον κίνδυνο φλεγμονής
 • ελεύθερες ρίζες, οδηγώντας σε οξειδωτικό στρες και κυτταρική βλάβη
 • προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος
 • αλλαγές στο λιπιδικό προφίλ
 • υψηλότερο κίνδυνο αναπνευστικών και άλλων λοιμώξεων
 • αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού

Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα και τις επιπλοκές του διαβήτη. Τα άτομα που έχουν διαβήτη είναι πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις και οι λοιμώξεις μπορούν γρήγορα να γίνουν σοβαρές. Επιπρόσθετα, τόσο το κάπνισμα όσο και ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσουν σε κακή κυκλοφορία του αίματος.

Ακόμα, αυξάνουν τον κίνδυνο εξέλκωσης των ποδιών, προβλημάτων στοματικής υγείας, λοιμώξεων του αναπνευστικού και άλλων λοιμώξεων που μπορεί να έχουν σοβαρές και πιθανώς απειλητικές για τη ζωή συνέπειες.

Το έντονο κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δυσανεξίας στη γλυκόζη και τη συσσώρευση κοιλιακού λίπους, τα οποία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για διαβήτη.

Οι χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου βλάπτουν τα κύτταρα του σώματος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την πρόκληση φλεγμονής σε όλο το σώμα, κάνοντας την ινσουλίνη λιγότερο αποτελεσματική.

Όταν οι χημικές ουσίες από τον καπνό του τσιγάρου συναντούν το οξυγόνο στο σώμα, προκαλείται οξειδωτικό στρες. Τόσο το οξειδωτικό στρες όσο και η φλεγμονή μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Τόσο το κάπνισμα όσο και ο διαβήτης μπορούν να επιδεινώσουν την υγεία ενός ατόμου. Η διακοπή ή η αποφυγή του καπνίσματος είναι καλύτερη επιλογή για όλους, είτε έχουν διαβήτη είτε όχι.

Η κυρία Κουρτίδου MD, MSc έχει μετεκπαιδευθεί στη θεραπεία του διαβητικού ποδιού και διαθέτει εξαιρετική εμπειρία στην αντιμετώπιση προβλημάτων των κάτω άκρων.

Πρόσθετοι κίνδυνοι

Το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει πολλές από τις επιπτώσεις του διαβήτη στην υγεία. Για παράδειγμα, τόσο το κάπνισμα όσο και ο διαβήτης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα άτομα με διαβήτη που επίσης καπνίζουν είναι πιο πιθανό να:

 • παρουσιάσουν νεφρική και καρδιακή νόσο
 • έχουν κακή κυκλοφορία του αίματος που οδηγεί σε λοιμώξεις, έλκη, θρόμβους αίματος ή ακρωτηριασμούς
 • αναπτύξουν οφθαλμικές παθήσεις, όπως η αμφιβληστροειδοπάθεια, που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια όρασης
 • παρουσιάσουν νευρική βλάβη που οδηγεί σε πόνο, μυρμήγκιασμα και διαταραχές κινητικότητας

Πολλές από τις συνδυασμένες επιπτώσεις του καπνίσματος και του διαβήτη στην υγεία καθιστούν πιο δύσκολη την επιλογή ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Για παράδειγμα, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, οι βλάβες των νεύρων και η μειωμένη χωρητικότητα των πνευμόνων κάνουν πιο δύσκολη την άσκηση. Αυτά, με τη σειρά τους, οδηγούν σε έναν καθιστικό τρόπο ζωής.

Γίνεται κατανοητό λοιπόν ότι, αυτές οι δυσκολίες μπορούν να κάνουν τα συμπτώματα τόσο του καπνίσματος όσο και του διαβήτη ακόμη χειρότερα.

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει >4.000 χημικές ουσίες, με διαφορετικές ιδιότητες και επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, εκ των οποίων >250 είναι επιβλαβείς και >50 είναι καρκινογόνες.

Μπορεί η διακοπή του καπνίσματος να αντιστρέψει τον διαβήτη τύπου 2;

Η διακοπή του καπνίσματος δεν μπορεί να αναστρέψει το διαβήτη τύπου 2, μπορεί όμως να διευκολύνει τη διαχείριση του. Όσο νωρίτερα σταματήσετε το κάπνισμα, τόσο πιο γρήγορα το σώμα σας μπορεί να αρχίσει να θεραπεύεται.

Τα οφέλη για την υγεία στα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που διακόπτουν το κάπνισμα φαίνονται άμεσα:

 • ευκολότερη διαχείριση του διαβήτη
 • καλύτερη χρήση της ινσουλίνης από το σώμα
 • μεγαλύτερος έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
 • ταχύτερη ανάρρωση από χειρουργική επέμβαση

Η ινσουλίνη μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική με τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μόλις σε οκτώ εβδομάδες μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Επιλέγοντας το κάπνισμα, οι άνθρωποι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων νόσων και μειώνουν το προσδόκιμο επιβίωσης τους.

Μείωση του κινδύνου

Δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος να καπνίσετε, ιδιαίτερα εάν έχετε διαβήτη. Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο από το κάπνισμα είναι να το κόψετε ή να το μειώσετε δραματικά.

Οι ακόλουθες στρατηγικές μπορεί να μειώσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με το κάπνισμα και τον διαβήτη.

Σωματική δραστηριότητα

Η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα σε άτομα που καπνίζουν. Υποστηρίζει επίσης το μεταβολισμό της γλυκόζης και μπορεί να μειώσει την πιθανότητα παχυσαρκίας, που είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για διαβήτη.

Υγιεινή διατροφή

Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, άλατι, ζάχαρη και άλλους επεξεργασμένους ή απλούς υδατάνθρακες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι φυτικές ίνες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τα άτομα με διαβήτη, καθώς βοηθούν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Θεραπευτικές οδηγίες

Τα άτομα με διαβήτη που είναι δύσκολο να ελεγχθεί είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν επιπλοκές. Το κάπνισμα ενισχύει αυτούς τους κινδύνους. Η λήψη κατάλληλων φαρμάκων και η τήρηση των οδηγιών του γιατρού σας μπορεί να μειώσει αυτούς τους κινδύνους.

Μείωση ή διακοπή καπνίσματος

Δεν υπάρχει ασφαλής αριθμός τσιγάρων για κάπνισμα. Το κάπνισμα και η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου αποτελούν κίνδυνο για την υγεία. Ωστόσο, οι άνθρωποι που καπνίζουν πολύ έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε ένα σχέδιο διακοπής του καπνίσματος. Τα άτομα με διαβήτη που καπνίζουν θα πρέπει να συμβουλευτούν το διαβητολόγο τους πριν κάνουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του 2019, έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό ενήλικων καθημερινών καπνιστών (24,9%) μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ

Διακοπή καπνίσματος

Το κάπνισμα είναι εθιστικό. Χαρακτηρίζεται από την εξάρτηση στη συγκεκριμένη δραστηριότητα αλλά και στις ουσίες που περιέχει ένα τσιγάρο.

Η διακοπή του καπνίσματος είναι δύσκολη, αλλά μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπλοκών που σχετίζονται με το κάπνισμα, τον διαβήτη και τα δύο μαζί.

Τα άτομα που καπνίζουν και έχουν διαβήτη θα πρέπει να ρωτήσουν το γιατρό τους για το καλύτερο τρόπο διακοπής πριν ξεκινήσουν την προσπάθεια τους. Ένας γιατρός μπορεί να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές και να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τυχόν δυσκολίες.

Κίνδυνος υπερφαγίας

Τα άτομα που καπνίζουν και έχουν διαβήτη μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσουν τη διατροφή τους. Το κάπνισμα καταστέλλει την όρεξη και η διακοπή του μπορεί να προκαλέσει την επιθυμία για υπερκατανάλωση τροφής.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, έναν άλλο παράγοντα κινδύνου για τον διαβήτη και τις επιπλοκές του.

Επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Τα άτομα με διαβήτη που διακόπτουν το κάπνισμα μπορεί να δυσκολευτούν να διαχειριστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, για τα πρώτα 3 χρόνια, μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Τρόποι διακοπής του καπνίσματος

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους έχουν παράγοντες κινδύνου όπως διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, παχυσαρκία ή είναι σωματικά ανενεργοί να σταματήσουν το κάπνισμα.

Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για να διακόψει το κάπνισμα.

Άμεση διακοπή

Κάποιοι σχεδιάζουν να σταματήσουν το κάπνισμα σταδιακά, αλλά αυτό μπορεί να παρατείνει το άγχος της διακοπής, επειδή κάθε μείωση μπορεί να προκαλέσει νέα συμπτώματα στέρησης.

Όσοι σταματούν το κάπνισμα άμεσα φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη επιτυχία από εκείνους που το σταματούν σταδιακά.

Υπομονή

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα αρκετές φορές πριν τελικά το πετύχουν. Κάθε προσπάθεια τους βοηθά να μάθουν ποιος τρόπος τους ταιριάζει περισσότερο.

Μια αποτυχημένη προσπάθεια δεν είναι αποτυχία, είναι ένα ακόμα βήμα στο δρόμο προς την επιτυχή διακοπή του καπνίσματος.

Αναγνώριση του εθισμού

Τα άτομα που βιώνουν απεξάρτηση ανησυχούν ότι οι πόθοι και η δυσφορία δεν θα εξαφανιστούν ποτέ. Παρομοίως, μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι έχουν χάσει τη μοναδική πηγή ευχαρίστησις τους.

Ωστόσο, αυτά τα αρνητικά συναισθήματα πηγάζουν από τον εθισμό, ο οποίος μπορεί να διαστρεβλώσει τον τρόπο σκέψης ενός ατόμου.

Υγιεινές συνήθειες

Το κάπνισμα είναι ένας συμπεριφορικός και χημικός εθισμός. Ο τερματισμός της συσχέτισης μεταξύ του καπνίσματος και ορισμένων δραστηριοτήτων μπορεί να είναι χρήσιμη. Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο ξεκινά πάντα τη μέρα του με ένα τσιγάρο, θα μπορούσε να ξεκινήσει με μια μικρή βόλτα γύρω από το τετράγωνο.

Υποκατάσταση νικοτίνης

Η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης δεν λειτουργεί το ίδιο για όλους τους καπνιστές. Όσοι πάσχουν από διαβήτη, θα πρέπει να συμβουλευτούν το διαβητολόγο τους πριν τη δοκιμάσουν.

Συμβουλευτική

Η συμβουλευτική και η ψυχοθεραπεία μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καταλάβουν γιατί καπνίζουν και γιατί πιστεύουν ότι το κάπνισμα τους βοηθά να αντεπεξέλθουν στην καθημερινότητα τους. Παρέχουν επίσης υποστήριξη για τις συναισθηματικές προκλήσεις της διακοπής του καπνίσματος.

Φαρμακευτική αγωγή

Η φαρμακευτική αγωγή για διακοπή του καπνίσματος, όπως η βαρενικλίνη, μπορεί να βοηθήσει ορισμένους ανθρώπους που θέλουν να κόψουν αυτή τη κακή συνήθεια.

Αυτά τα φάρμακα μειώνουν την επιθυμία και κάποια βοηθούν επίσης με τις συναισθηματικές παρενέργειες της διακοπής του καπνίσματος.

Όσοι θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους εάν αυτά τα φάρμακα είναι ασφαλή όταν λαμβάνονται μαζί με τα φάρμακα για την αντιμετώπιση του διαβήτη τους.

Άτμισμα

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι ασαφείς και η συμβουλή στα άτομα που δεν καπνίζουν είναι να μην αρχίσουν να τα χρησιμοποιούν.

Αλληλεγγύη

Εάν κάποιος οικείος σας καπνίζει, συζητήστε μαζί του την προοπτική κοινής προσπάθειας διακοπής του καπνίσματος. Με αυτόν τον τρόπο, ο ένας μπορεί να ενθαρρύνει τον άλλον.

Εάν ο ένας από τους δύο συνεχίζει να καπνίζει, αυτός που το κόβει εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έκθεση στον καπνό. Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να καταστήσει δυσκολότερη την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος και θα συνεχίσει να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία.

Τα άτομα που δεν καπνίζουν αλλά μοιράζονται το ίδιο χώρο με άτομα που καπνίζουν θα πρέπει να τους ενθαρρύνουν να αποβάλουν αυτή την επιβλαβή για την υγεία όλων συνήθεια.

HEALTHLINE NEWSLETTER
Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο NewsLetter μας. Θα σας στέλνουμε ενημερωτικά email, όταν η ομάδα μας δημοσιεύει νέα άρθρα και πληροφορίες για θέματα υγείας.

Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς. Τυχόν πληροφορίες που μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετούνται από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση, παρακαλούμε να μην μας παρέχετε τις πληροφορίες.

Συμπέρασμα

Το κάπνισμα βλάπτει την υγεία και την ευημερία ενός ατόμου με πολλούς τρόπους και αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών του διαβήτη.

Τα άτομα που καπνίζουν και έχουν διαβήτη θα πρέπει να μιλήσουν με το διαβητολόγο τους για τον καλύτερο τρόπο διακοπής ή μείωσης του καπνίσματος.

Πολλοί άνθρωποι που διακόπτουν το κάπνισμα θα βιώσουν ισχυρή επιθυμία και απόσυρση. Όλα αυτά θα γίνουν πιο διαχειρίσιμα με τον καιρό και τελικά θα εξαφανιστούν εντελώς.

Η διακοπή του καπνίσματος αυξάνει το προσδόκιμο ζωής οποιουδήποτε ατόμου και ιδιαίτερα ενός ατόμου με διαβήτη.

#EpilegoumeYgeia και στο Instagram μέσα από εικόνες και πρωτότυπο υλικό και μοιραζόμαστε τις #IstoriesYgeias μας!

Ενημερωθείτε για τα ιατρεία μας στον Άλιμο και στα Σεπόλια.

Ποια είναι τα στάδια και πως εξελίσσεται ο σακχαρώδης διαβήτης; Διαβάστε περισσότερα.

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

HealthLine

Ως συντακτική ομάδα του HealthLine.gr δημοσιεύουμε άρθρα με σκοπό να ενημερώσουμε την κοινότητα για θέματα υγείας. Πιστεύουμε ότι η δύναμη της γνώσης μπορεί να αλλάξει στάσεις, ζωές και τελικά τον κόσμο. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο, υγιεινά και ευτυχισμένα.